Міжнародний день музеїв з'явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) було прийнято пропозицію про установу цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.
Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського засновано 1891 року за ініціативою професора Василя Докучаєва, який в 1888—1892 роках проводив дослідження грунтів Полтавської губернії, а в 1890 році запропонував створити в Полтаві природничий музей. Основу першої експозиції склали колекції зібрані В. Докучаєвим: зразки ґрунтів, зразки гірських порід, гербарій.
Спочатку експозиція музею займала три кімнати флігеля у дворі земства. 1902 року частину експонатів перевезли до спорудженого міською управою будинку Просвітнього товариства імені М. В. Гоголя, а 1908 року йому відвели третій поверх у новому будинку губернського земства.
1906 року Полтавському губернському земству Катериною Скаржинською були подаровані значна колекція (20 тисяч експонатів) та наукова бібліотека, зібрані нею у своєму маєтку на хуторі Круглик на Лубенщині. 1920 року відбулося відкриття нової експозиції Центрального пролетарського музею Полтавщини, якому було передано увесь будинок губернського земства.
У 1921—1924 роках музей очолював український археолог Михайло Рудинський. У різний час в музеї працювали вчені та діячі культури, дослідники Полтавщини — археологи й етнографи Іван Зарецький, Вадим Щербаківський, Костянтин Мощенко, Олександр Тахтай, Михайло Рудинський, природознавці — Володимир Вернадський, Микола Гавриленко, Валентин Ніколаєв, мистецтвознавець та історик Яків Риженко, художник Никанор Онацький.
Під час Другої світової війни частину фондів було евакуйовано до Уфи та Тюмені, а ті, що залишилися, було розграбовано, а приміщення спалене. Після війни відновлена експозиція становила 37 тисяч експонатів (до війни було близько 118 тисяч).
Перед працівниками постало непросте завдання – не лише відбудувати зруйнований будинок, але й врятувати повністю депаспортизовану і значно пошкоджену колекцію. Саме тоді у музеї розпочинається розвиток реставраційної справи не лише на рівні ідеї, а й на практиці. Ще у 1941 р. до колективу закладу на посаді художника-препаратора долучився Євген Іванович Мячін (1880 – біля 1960 рр.). Офіційно реставратором він став лише у 1957 р., однак, аналізуючи архівні матеріали, можемо зробити висновок, що фактично цю роботу він почав виконувати набагато раніше. Завдяки його зусиллям до життя повернулися сотні музейних предметів різних груп зберігання, деякі з них представлені на виставці.
Зараз музей налічує близько 300 тисяч одиниць зберігання. Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського – найбільше зібрання пам'яток і предметів історії, археології, природознавства, етнографії і культури в цілому, свідчень і матеріалів про видатних осіб Полтавщини. Музей – один із провідних осередків науки і освіти в області та країні.
Ознайомитися з експозицією виставки, присвяченій музею, можна у Полтавському музеї авіації і космонавтики з 17 травня 2023 року по 26 червня 2023 року.

23 05 18 vystavka01

23 05 18 vystavka01