Щороку у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті та утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства, в Україні відзначається національний День пам'яті жертв політичних репресій.
Виставка, створена Українським інститутом національної пам’яті, Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та Галузевим державним архівом СБУ, розповідає про єдину табірну систему СРСР ГУЛАГ. Завданнями цієї системи були ізоляція ненадійних, з огляду радянської влади, елементів та їх використання у якості дешевої робочої сили; переміщення, у разі потреби, цієї сили з місця на місце, відкриття нових табірних комплексів; періодична ліквідація певних категорій в’язнів. ГУЛАГ був налаштований на нещадну експлуатацію своїх в’язнів, аби витиснути з них максимум і перетворити на слухняних «будівників комунізму».
Серед матеріалів виставки особливу увагу викликають розповіді про українців, які, навіть кинуті в табори, зберігали гідність, гуртувалися в мережі спротиву та врешті-решт спричинилися до повстань, що розвалили систему ГУЛАГу.
Ознайомитися з матеріалами виставки можна у фойє третього поверху Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського до 30.06.2023 р.

23 05 16 gulag01

23 05 16 gulag01

23 05 16 gulag01

23 05 16 gulag01