Перед Днем медичних працівників згадуємо важливі свідчення їхньої роботи. У науковому архіві Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського є багато зібраних науковцями документів, пов’язаних із розвитком медицини на Полтавщині: наукових довідок, біографічних матеріалів, спогадів медпрацівників.
Одна із найцікавіших архівних справ, яка стосується медичної галузі — це зроблена у 1978 році науковими співробітниками музею рукописна копія ювілейного альбому, виготовленого медпрацівниками 1-ї Міської лікарні м. Полтави у 1967 році. Наукова цінність її значно зросла, коли оригінальний альбом виявився втраченим.

У рукописі міститься декілька нарисів мемуарного характеру, в яких ветерани медичної справи Київського району міста О. Д. Тригуб, М. М. Фіалковський, В. І. Щербак і Г. В. Синицін діляться своїми спогадами про роботу в закладах охорони здоров’я за період з 1910-х по 1960-ті роки.
Звичайно, сьогодні не можна не відзначити суб’єктивний характер мемуарів, їх певну заідеологізованість, яка була неминучою у роки створення документу. Але згадувані у них факти, прізвища, дати безсумнівно є безцінним матеріалом для дослідників.
Особливий інтерес серед інших матеріалів викликають факти до біографії першої у Полтаві дипломованої жінки-лікарки Ольги Данилівні Тригуб (07.04.1882–28.12.1976), яка все своє життя присвятила медицині. Закінчивши у 1898 році із золотою медаллю Маріїнську жіночу гімназію, а у 1912 році, Жіночий медичний інститут Харківського медичного товариства, Ольга Данилівна, долаючи чисельні заборони і упередження, пройшла довгий нелегкий шлях від практикантки, медичної сестри, фельдшерки до завідувачки терапевтичним відділенням 1-ї міської лікарні. У 1914-1916 роках Ольга Тригуб завідувала тифозним відділенням військового госпіталю Полтавського губернського земства. Рідкісний на той час не тільки для жінки, але й для чоловіків, фах лікаря-інфекціоніста набувала у практичній роботі. З 1937 р. керувала групою по боротьбі з епідемією малярії, за що у 1946 р. була нагороджена медаллю за доблесну працю у роки війни, а у 1950 -му – Подякою від міністерства охорони здоров’я СРСР.

Усього ж із 94 років свого життя медицині Ольга Данилівна Тригуб віддала 77, і, як писав про неї колега лікар Г. В. Сініцин, «належала до числа тих лікарів, для яких медицина є призванням. Енергійна, ерудована, завжди культурна у спілкуванні з людьми, особливо хворими, вона віддавала всі свої сили і знання справі охороні здоров’я населення».
У 2023 р. на честь Ольги Тригуб названа вулиця в селі Долина Полтавської громади.

23 07 24 trugub

Підготувала наукова співробітниця наукової бібліотеки С. М. Капко