23 лютого 2021 р. старшим науковим співробітником відділу природи Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Оленою Халимон був проведений еко-поетичний урок «Квітковий віночок Лесі Українки». На масовий захід, що відбувся у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П.Котляревського, завітали студенти І курсу Полтавського державного аграрного університету.

Леся Українка палко любила світ природи та майстерно зображала його у своїх творах. Найулюбленішою її квіткою була конвалія, якій дівчина присвятила свій однойменний вірш, написаний ще у 13-річному віці. А всього в її творах згадуються понад 100 видів рослин. Об'єктами еко-поетичного уроку були вибрані лише весняні квіти, про які Леся Українка писала:

Чи є кращі між квітками
Та над веснянії?
Чи є в житті кращі літа
Та над молодії?

Рядки з творів письменниці про первоцвіти у виконанні студентів, майбутніх агрономів, вдало доповнювала розповідь Олени Халимон про особливості біології даних видів і цікаві легенди.

Леся Українка та герої її творів надихали чимало селекціонерів, які називали їх іменами новостворені сорти. Про кропітку роботу селекціонерів розповів студентам голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства Віктор Самородов. Дуже приємно, що серед згаданих науковців є і полтавці. Це, в першу чергу, знаний ірисовод із світовим ім’ям Алла Черногуз і куратор Саду бузку Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАНУ Василь Горб. Працівники відділу документів із природничих наук ПОУНБ імені І. П. Котляревського репрезентували до заходу книжково-ілюстративну виставку «Світ рослин у саду поезій Лесі Українки».

21 02 23 vinochok02

21 02 23 vinochok02

21 02 23 vinochok02

21 02 23 vinochok02