#ексклюзив_від_фондів

Краса зимової природи надихала на творчість багатьох майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Не оминув увагою зимовий дивосвіт і Леонід Самійлович Товстуха (1930 – 2010) – народний художник України, член Національної спілки художників України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (1986 р). У 1983 р., працюючи над циклом килимів «Пори року», він створив килим «Зима», що відразу привернув увагу поціновувачів. Нині цей чудовий зразок полтавського килимарства знаходиться у колекційній збірці Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

Для його створення у техніці перебірного ткацтва майстер використав тонку вовняну нитку, як основу – бавовняну нитку. Килим гладкий, двобічний, вертикальний, розміри – 271х182 см. Тло – світлого тону утворене співвідношенням теплих і холодних пастельних кольорів жовтих, вохристих, блакитних, сірих і світло-зелених відтінків. Композиційне наповнення складається із двох вертикальних рядів стилізованих квітково-рослинних елементів: на гілочках, по три в кожному ряду (одна довга, дві – коротші), темно-коричневого кольору із листочками різної конфігурації темно-синіх, світло- і темно-зелених, на яких розташовані різноманітні квіти, тепло-холодної кольорової гами – блакитних, рожевих, сіро-зелених, темно-синіх, коралових, світлих відтінків. Також квітково-рослинні елементи доповнюються п’ятьма сніжинками, які дотичні за розміром із найбільшими квітами у композиції, і п’ятьма пташками невеликого розміру. Найменші декоративні елементи – сніжинки-зірочки, розташовані по всій площині килима. Обрамлення основної композиції – кайма темно-синього кольору з листочками і маленькими сніжинками. Знизу – дві горизонтальні смуги темно-коричневого і вохристого кольорів.

Килим «Зима» неодноразово експонувався на виставках, прикрашав музейну експозицію. У 2021 р. він був включений до списку унікальних предметів музею та запропонований до Переліку унікальних предметів Музейного фонду України. 

Підготували Тамара Кондратенко – головна зберігачка фондів, Вероніка Таскіна – художник–реставратор.

21 12 02 kylym