3 грудня вшановують пам’ять «червоного письменника» Андрія Васильовича Головка. Майбутній майстер слова з’явився на світ у 1897 році в с. Юрки Кобеляцького повіту Полтавської губернії (нині у складі с. Хорішки колишнього Козельщинського району) в заможній селянській родині.
Спочатку закінчив сільську школу, а згодом продовжив освіту у Кременчуцькому реальному училищі, де під впливом «Кобзаря» Т.Г. Шевченка почав писати української мовою.
Молодий і натхненний прийшов він у літературу з фронтів війни 1917 – 1921 рр. З виру революційних походів, із самої гущі життя приніс свої окрилені, душею оспівані, думки. Він у повній мірі володів рідкісним даром слова, яке здатне зачаровувати, бентежити, сколихувати і серце, і розум.
У книжковому зібранні Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського достойне місце займає перша збірка А. Головка «Самоцвіти», з дарчим написом від родини письменника. Загалом фонд Андрія Васильовича налічує 13 одиниць збереження – це твори про дітей і для дітей «Пилипко», «Червона хустина», глибоко драматичні твори «Мати», «Бур’ян», «Артем Гармаш», подаровані музею Надією Львівною, дружиною письменника.

Підготувала Наталья Шумейко – старший науковий співробітник науково-дослідного відділу фондів.

21 12 03 golovko