Територія об’єкту розташована в історичній частині міста, котра формувалась з початку XIX сторіччя на південний схід від центру міста та на захід за межами колишньої Полтавської фортеці, що існувала в ХVІ-ХVІІІ сторіччі. На початку XX ст. в Полтаві на вулиці Стрітенська було побудовано будинок за кошти генерала Петраша. Двоповерховий прибутковий дім був збудований в стилі модерн з елементами класики.
Як житловий будинок він використовувався до початку 1940-вих років. У  1943 році будинок постраждав від пожежі, як і багато споруд у м. Полтава. Після визволення міста від гітлерівський загарбників будинок було відновлено.
В 1963 році полтавською владою вирішено створити на ділянці та в житловому будинку по вул. Комсомольська № 20 ясла-садок № 32 «Барвінок». Побудований раніше двоповерховий корпус ясел-садка по вул. Гоголя № 9, що працював окремо, планувалось до перепланування, а для збільшення кількості місць закладу враховувався житловий будинок по вул. Комсомольська № 20.
На той час заклад функціонував як дитячий садок в якому було 10 дошкільних груп в яких виховувалось 200 дітей. Працювало 22 педагоги та 27 працівників обслуговуючого персоналу.
У 1964 році перепланування було виконано і дошкільний заклад існує в наш час. Загальна площа після перепланування  931,9 кв. м.
У 2001 році заклад став, як Полтавський спеціалізований навчально-виховний комплекс № 26 «Перші кроки» з поглибленим вивченням англійської мови.
У 2003 році вперше у Полтавській області на базі закладу, який був загальноосвітнім, відкрито спеціальну групу для дітей з тяжкими порушеннями психофізичного розвитку, в якій виховувалось 12 дітей. Навчально-виховний процес забезпечує 31 педагог (вчителі початкової школи, вихователі дошкільного закладу, психолог, соціальний педагог, вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, асистенти вчителя) та 33 працівники обслуговуючого персоналу.
Композиція головного фасаду симетрично-осьова. Головний вхід, який розташований на центральній осі, виділений масивними лопатками, та акцентований вузьким високим вікном. Центральне вікно освітлює сходи. Простінки між вікнами вирішені у вигляді лопаток. Віконні прорізи високі, трохи втоплені в площину стіни. Під ними розміщені фільонки, які на рівні другого поверху прикрашені ліпними картузами.
Будівля має стриману пластику, але гармонійна за пропорціями і добре вписується в навколишнє середовище.
Будинок в плані прямокутний, перекриття плоскі, поверхи з’єднують двомаршеві сходи. Стіни цегляні, поштукатурені. Первинне планування секційне.
Рішенням п’ятнадцятої сесії Полтавської міської ради народних депутатів двадцять першого скликання від 24.02.1993 р. «Про доповнення до переліку пам’ятників історії та архітектури місцевого значення, затвердженого одинадцятою сесією міської Ради народних депутатів» об’єкт узято на державний облік та визначено категорію пам’ятки - пам’ятка архітектури та історії місцевого значення, номер 63.

22 01 02 budynok petrasha