#З_АРХЕОЛОГІЧНОЇ_КОЛЕКЦІЇ_МУЗЕЮ

Влітку 2012 р. Полтавською експедицією ДП НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України були проведені дослідження курганів №№ 4 і 6, що залишилися від розкопаної групи IV у 2005 – 2006 роках, на краю лівого берега р. Псел, поблизу колишнього села Волошине Дмитрівської сільської ради міста Горішні Плавні Полтавської області. Знахідки з колишнього с. Волошине, розподіляються за місцезнаходженням, насамперед, частина предметів походить з кургану 4 та кургану 6.

Археологічні знахідки, що походять з кургану 4 – це,

– пряслиця, що поділяються на: конічне, з вкритим заглибленим орнаментом, у вигляді розміщених почергово вертикальних, променевих і крапкових заглибин, на бічній поверхні [фото 1] та усічено – конічне, з гладкою поверхнею та ямковими заглибинами [фото 2 ].

– Сережка дротяна, видовжено – овальної форми, з обламаними кінцями, виготовлена з круглого у перетині дроту [фото 3].

– Намистини великі вічкові:

1) Дві намистини, виготовлені з так званого "яйцево – жовтого глухого скла", з чотирма вічками. Вічка утворені шляхом нанесення на основу з білого непрозорого скла почергово трьох дисків синьої склопасти, перемежованих із шарами глухого скла білого кольору. Подібні чотиривічкові намистини без визначення типу (Алексеева 1975, табл. 16:56) належать до продукції античних склоробів (V – IV ст. до н.е.), [фото 4 – 5].

2) Інша намистина, з чотирма парними крупними вічками, розташованими поперечно (або вісьмивічкова), має у каналі отвору відбитки керамічної основи, на якій формувалося ядро. Вічка утворені шляхом нанесення на основу з білого непрозорого скла почергово 3 – х дисків синьої склопасти, перемежованих із шарами глухого скла білого кольору [фото 6].

Друга частина цієї колекції походить з кургану 6, це – матеріали, що виготовлені з глини: фрагмент плічка ліпного горщика, що вкритий горизонтальними відбитками мотузки катакомбного часу (ІІІ – поч. ІІ тис. до н.е. ), [фото 7].      

Література: Полтавський краєзнавчий музей: Збірник наукових статей. Маловідомі сторінки історії, музеєзнавство, охорона пам’яток. Випуск VIII / Редкол.: Ю.В. Волошин, А.М. Киридон, В.О. Мокляк та ін. – Полтава : Дивосвіт, 2013. – 146,148,154 рис. 4: 3 – 8; 159.

22 02 16 arheo