Найбільш масштабною, довготривалою і трагічною з усіх  локальних воєн, що їх вів Радянський Союз на території інших держав, була Афганська війна. Вона розпочалася 25 грудня 1979 року, закінчилась 15 лютого 1989 року і тривала 3 340 спекотних днів і холодних ночей. Через афганське пекло пройшло близько 160 тисяч українців із 600 тисяч усіх радянських воїнів, що побували там. Україна понесла за ці роки 25 % усіх людських втрат й економічних витрат СРСР. Військово-транспортна авіація була оснащена літаками Ан-26. Немало танків, бойових машин піхоти, бронетранспортерів теж вироблялось в Україні. Загальні людські втрати від цієї війни становили 77 тисяч загиблих, поранених, інвалідів. Серед них кожен п’ятий був вихідцем з України.
 Афганська війна належить до тих подій політичної історії ХХ століття, які ще не отримали свого повного об’єктивного висвітлення й аналізу. Вона залишається білою плямою новітньої історії. Тодішнє керівництво СРСР намагалося замовчувати реальну ситуацію. Існував спеціальний циркуляр, що чітко регламентував, дозував інформацію про події в Афганістані. У закритих листах ЦК КПРС навіть членам партії не говорилася правда про причини війни та численні людські втрати серед радянських військових та афганців.
 Нині існує немало оцінок Афганської війни з використанням різних означень «окупаційна», «загарбницька» і т. п. Є бажаючі перекласти вину політиків на солдатів і офіцерів, які виконували нібито злочинні накази. Та на сьогодні загальновизнаним є те, що рішення про початок військової операції в Афганістані було політичною помилкою. Але це ніяким чином не кидає тіні на солдатів й офіцерів, які чесно виконували свій військовий обов’язок.
 Для кожного ветерана-афганця слово «Афган» означає не тільки назву країни. Воно більш широке і вбирає в себе всю різноманітність почуттів і спогадів, що переплелися між собою: біль і щем, мужність і боягузтво, військове братерство і зраду, страх і ризик, жорстокість і співчуття. Усе це їм довелося пережити у тій країні і на тій війні.
 Воїни-афганці – люди сильні духом і тілом, здатні взяти на себе відповідальність за інших, є прикладом відваги і незламності для українців, які сьогодні захищають свою Вітчизну.

Бійці 9-ї роти 345-го окремого парашутно-десантного полку. Світлини Миколи Іващенка, воїна-афганця, кавалера двох Орденів Червоної Зірки, полковника у відставці, полтавця.

22 02 15 afgan01

22 02 15 afgan01