8 листопада 2019 р. з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва у приміщенні Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбудеться презентація наукового видання «Звід пам’яток історії та культури України: Полтавська область. Котелевський район».

Цей проект втілюється в життя за підтримки Полтавської обласної ради, Полтавської облдержадміністрації та Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації.

Видання продовжує розповідь про багатство культурної та історичної спадщини Полтавського краю. До книги, окрім вступного нарису, увійшло 545 статей про пам’ятки району. Із них 311 присвячені пам’яткам археології, 197 − історії, 17 − архітектури, 2 − техніки, 18 − природоохоронним об’єктам. Серед них є комплексні, тобто одночасно є пам’ятками історії та техніки, а також історії та археології. У підготовці видання взяли участь працівники Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Центру охорони та досліджень пам’яток археології Полтавської обласної ради, вчені Полтави та краєзнавці Котелевського району. Загалом книга є наслідком кількарічної науково-дослідницької роботи 49 авторів.

Протягом кількох років науковцями здійснені експедиції по території Котелевського району. Були проведені дослідження вже відомих пам`яток усіх видів, а також виявлені раніше невідомі об’єкти культурної спадщини.

На території Котелевського району 18 об’єктів, що мають статус природоохоронних. Один із них (Ковпаківський лісопарк – парк­пам’ятка садово­паркового мистецтва) має загальнодержавне значення, решта 17 – місцевого. Останні відносяться до таких категорій, як заказники: ландшафтні («Садочки», «Великий і Малий лиман»), ботанічні («Скоробір», «Підварівський», «Борівський», «Приворсклянський»), гідрологічні («Дубове», «Любка», «Малорублівський»), орнітологічний («Лабурівський»); пам’ятки природи: ботанічні («Дуб черешчатий» у с. Деревки, урочище «Дуби», «Барвінкова гора»), комплексна («Розрита могила»); заповідні урочища («Колода», «Зіньківщина», «Крупицьке»).

Природно­заповідна мережа району репрезентує різноманітність флори і фауни різних типів лісів. Серед усіх районів Полтавської області Котелевський має найбільший відсоток лісистості – 21,1%. То ж невипадково переважна більшість заповідних територій підпорядкована лісництвам (Борівському, Рублівському, Котелевському та Руднянському).

Найчисленнішими за кількістю відомих та виявлених на сьогодні об’єктів на території району є пам’ятки археологічної культурної спадщини. З­поміж них наявні кілька широко знаних в Україні і світі комплексних пам’яток національного значення, чимало місцевого. Це, перш за все, Більське городище – феноменальне скупчення старожитностей ряду епох – доби бронзи, скіфського часу та пізнього середньовіччя, грандіозні майдани Великий і Малий Скоробір, Розрита Могила, Лихачівське поселення доби бронзового віку та скіфського часу, численні курганні могильники, мезо­неолітичні стоянки, селища скіфської доби і черняхівської культури, Котелевське городище тощо.

Наступною за кількістю є група пам’яток історії. На території Котелевського району нині ми маємо 197 об’єктів цього типу. До нього відносимо пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні й пам’ятні дошки, братські та одиночні могили, пам’ятні місця.

Найдавнішими пам’ятками історії є рештки городища ІІ у Котельві та «старого» Котелевського городища І в ур. Городище (Зіньківщина). Останнє розміщується на більш давній пам’ятці археологічного походження

Городище козацької доби ІІ колишнього містечка Котельви сер. ХVІІ–ХVІІІ ст. знаходиться у центральній частині селища, на відрозі надзаплави лівого берега р. Котельва, відоме як населений пункт з сер. ХVІІ ст.

Цікавим об’єктом культурної спадщини козацького часу є ділянка валу Ізюмської оборонної лінії кін. ХVІІ – 1­ї трет. ХVІІІ ст., розташована за 0,82–1,20 км від південно­західної окраїни с. Ковалевого.

Про давню історію району розповідає об’єкт культурної спадщини в смт Котельві. Це – пам’ятний знак на місці, де в 1768 р. утік із­під варти Максим Залізняк, керівник повстанського руху 1768–1769 рр. Коліївщини.

Котелевщина є батьківщиною Сидора Артемовича Ковпака. На центральному майдані Котельви у сквері у 1948 р. встановлене бронзове погруддя С. А. Ковпака.

Найбільше об’єктів належать історичному минулому радянської доби. Першими у цьому списку стоять ті, що увічнюють пам’ять про одну з найбільших трагедій українського народу – Голодомор 1932–1933 рр. Це пам’ятні знаки, встановлені вже за часів незалежності України. Одним із перших в Полтавській області на місці поховань жертв Голодомору 1932–1933 рр. ще 1992 р. встановлений пам’ятний знак у с. Шевченкове.

Великою трагедією і випробуванням для Котелевщини стала Друга світова війна. Про масштаби наслідків тривалих військових дій свідчать 90 об’єктів культурної спадщини.

Кілька об’єктів культурної спадщини присвячені історії України останніх десятиліть ХХ ст. Це – пам’ятний знак учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, пам’ятний знак учасникам бойових дій в Демократичній Республіці Афганістан, меморіал – пам’ятний знак «Галерея Слави».

На жаль, не оминула Котелевщину і страхітлива війна на Сході України. Четверо героїв віддали життя за незалежність України. Семеро учасників бойових дій на Сході України померли після повернення із зони проведення АТО. В пам’ять про Героїв в центральному сквері Котельви встановлено пам’ятний знак.

Після завершення процесу декомунізації лише чотири об’єкти в Котелевському районі відносяться до категорії пам’яток монументального мистецтва – згаданий пам’ятник С. А. Ковпаку, пам’ятник перекладачу Гомерівської «Іліади» М. І. Гнідичу та два погруддя Т. Г. Шевченку.

На території Котелевського району збереглася невелика група із 17 об’єктів культурної спадщини – пам’яток архітектури, серед яких 2 церкви, 4 земські школи, 3 церковнопарафіяльні школи, 1 міністерська школа, 2 парових млини, комплекс торгових рядів і кілька збережених громадських та житлових будинків.

Найвизначнішою пам’яткою архітектури регіону є Церква Святої Трійці у Котельві. Має статус пам’ятки архітектури національного значення (охоронний № 592/0). Це – витвір відомого архітектора А. А. Тона, найстаріший збережений історичний храм Котелевщини та єдиний, що залишився діючим. У цілому пам’ятка зберегла свою автентичність.

Традиційно окремим розділом, який становить значну частину об’єму книги, включено списки – це прізвища воїнів Червоної Армії, партизанів, підпільників та мирних жителів, які загинули чи зникли безвісти під час оборонних та визвольних боїв та розстріляні в період гітлерівської окупації 1941 – 1943рр.

Представлені матеріали – це колективна праця багатьох людей. Висловлюємо всім щиру вдячність і сподіваємось на таку ж підтримку в інших районах області, адже робота над «Зводом…» буде продовжуватись.

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01

19 11 08 svod kotelv 01