У житті дитини від колиски до юності вагоме місце займають ігри, розваги та іграшки. Українська народна іграшка має велику значущість як своєрідний атрибут дитинства, глибинний за своєю символікою, простий у застосуванні та необхідний у дитячому віці, вона є не тільки витвором мистецтва, окрасою й оберегом оселі, святковим подарунком, а й, безперечно, виступає об’єктом гри, виховання і розвитку дитини. Тематика, образи і зміст іграшок різних народів відображають особливості їхньої праці, побуту.

Культурно-мистецький проєкт «Народна іграшка Полтавщини. Історія. Мистецька традиція. Сучасність» – це результат декількох років дослідницької, освітньої та творчої роботи колективу Обласного центру народної творчості та культурно – освітньої роботи Полтавської обласної ради, наукових співробітників Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського та членів Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Проєкт об’єднав біля 60 майстрів, які представили традиційні іграшки, виготовлені у різних видах народного мистецтва: різьблення, плетіння з природних матеріалів, витинання з паперу, лялькарство, гончарство, валяння з вовни, декоративний розпис тощо.

Найрізноманітніше на виставці представлена вузлова лялька Полтавщини. Це той вид іграшкарства, що відроджується та потужно розвивається. З середини 2000-х років працюють Тетяна Саєнко, Наталія Дігтяр, Наталія Свиридюк – ці майстрині не лише виготовляють мистецькі твори, а й досліджують традиції іграшкарства на Полтавщині. Активно працюють самобутні молоді майстрині: Віра Черняк, Яна Рябенко, Яна Ісаєнко, Олександра Свиридюк, які знайшли свій унікальний авторський стиль. Лариса Тихонова – майстриня, що вдало поєднує два види народного мистецтва: гончарство та виготовлення вузлової ляльки. Володіння різними за походженням та художніми властивостями матеріалами дозволяє створювати вишукані ляльки.

Особливо потрібно відзначити майстринь, що спираючись на народні традиції, технології та естетику, розробили власні авторські техніки виготовлення ляльок. Алла Тимошенко – автор текстильних скульптур на тему українського бароко, Валентина Омельченко створює характерні лялькові образи з глини та тканини, виконуючи самостійно весь технологічний процес від заготовки глини та виготовлення скульптури до вдягненої в оздоблене вишуканою вишивкою вбрання ляльки. Художник-килимар Наталія Дмитренко, використовуючи традиційні прийоми ткацтва, розробила іграшки – мініатюри, виконані в техниці килимарства.

Одними з найдавніших є забавки виготовлені з природних матеріалів. Дерев’яних коників виготовляють Іван Чех та Юрій Чех. В їх родині традиційне мистецтво різьблення по дереву передається від батька до сина, удосконалюючись та розвиваючись.

Лідія Орел, вивчаючи та інтерпретуючи давні зразки полтавського розпису, виготовляє прикрашені традиційними квітами дерев’яні іграшки, що розвивають у дітей естетичний смак та почуття прекрасного.

Плетіння з природних матеріалів обрали для свого творчого самовираження Олена Опанасюк, Валентина Ялосовецька, Тамара Пилипенко, Людмила Гавриленко, Павло та Катерина Даниленко, Наталія Дмитренко, Олександра Герасімова.

Полтавщина відома на весь світ осередком гончарства – Опішнею. Про традиційні дитячі забавки опішнянських майстрів писали відомі письменники та етнографи. На виставці представлено широке різноманіття забавок, виготовлених сучасними майстрами гончарства та оздоблені малювальницями, що продовжують давні традиції працюючи у Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному.

Високопрофесійні майстри гончарства з Державної спеціалізованої художньої школи – інтернату I-III ступенів «Колегіум мистецтв у Опішні» імені Василя Кричевського продемонстрували весь діапазон традиційних забавок з глини: різноманітні свистунці, скульптури малої форми та «монетки». Самобутніх казкових звірів презентувала Валентина Лобойченко.

Потрібно відзначити творчі родини майстрів художньої кераміки Тихонових та Журавльових з Полтави. Кожен з членів цих родин представив на виставку власну іграшку, яка є індивідуальним художнім твором та водночас демонструє спадковість мистецької традиції в родині. Вадим Іщенко, що працює в жанрі народної картини, проілюстрував давню колискову. Пілюгін Євген представив картину «Котилася торба» – живописне зображення народних дитячих забавок.

На виставці глиняні іграшки з колекції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського кін. ХІХ – поч. ХХ ст. та авторські роботи Гаврила Пошивайла, Олександри Селюченко, Василя Омеляненка, Миколи Пошивайла.

Характерним для виставки є участь у ній родин майстрів, що об’єднують декілька поколінь та демонструють спадковість, збереження й розвиток традиції народної іграшки.

Народна іграшка дає дитині те, чого не може дати сучасна іграшка: розповідає про історію країни, про звичаї і традиції народу, про його спосіб життя. Тобто вона формує підвалини духовно багатої та емоційно розвиненої особистості у майбутньому.

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00

20 12 19 igrashka00