22 12 11 chebanenko11 грудня відзначаємо 85-річчя відомої гончарівни Розалії Трохимівни Чабаненко. Народилася майстриня на Дніпропетровщині у 1937 році. З дитинства жага до мистецтва не давала дівчині спокою, її мрією став вступ до Ленінградської академії художеств. Ретельно готуючись до вступу, Розалія закінчила підготовчі курси при академії, однак, вступити до вузу їй не вдалося. У приватній розмові ректор пояснив їй, що не прийме дівчину з України, яка не має ані грошей, ані рідних у місті. Та молода мисткиня не здалася – вступила до Харківського художньо-промислового інституту, скориставшись художніми знаннями і вміннями, здобутими в Ленінграді. У Харкові вона зустріла своє кохання, у 1973 році разом із чоловіком переїхала до Опішні і пішла працювати на «Художній керамік». Тут Розалія власне й навчилася гончарювати. Її першими вчителями стали Сергій Яценко та Іван Порохівник, добрими порадниками – подружжя Гаврила та Явдохи Пошивайли. Саме вони посприяли розквіту самобутнього таланту гончарівни. Вже зовсім скоро твори Розалії Чабаненко експонувалися на регіональних і національних виставках.
Працюючи творчим майстром на заводі, мисткиня викладала малюнок в училищі художніх промислів, що діяло на базі заводу. Крім того, вона вела художню студію, де надихала на творчість молодь. У 1994 році Розалія Трохимівна виїхала до села Сонячне на Сумщині, де продовжила наставницьку роботу, очоливши об’єднання творчої молоді.
Наступне повернення до Опішні припало аж на 2017 рік, коли на пошанування 80-ліття у Центрі розвитку духовної культури відбувся вернісаж робіт майстрині «Палітра любові», яка представила творчу спадщину мисткині з колекцій Національного музею-заповідника українського гончарства, Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Національного музею-заповідника Миколи Гоголя, Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішному» імені Василя Кричевського, а також із приватних збірок мешканців Опішного. Цьогоріч ювілейну виставку «Український ярмарок» розгорнули вже у Горішніх Плавнях, де представили вироби із музейного зібрання.

Підготувала Наталія Кондратенко, завідувач сектору науково-дослідного відділу фондів