Існує твердження, що вона не може говорити, або точно не багатослівна. Словенці й австрійці, шведи і британці ведуть неустанну боротьбу за право бути малою батьківщиною саме Її Величності Марки Поштової.
Незважаючи на власне малослів’я, вона здатна розповісти про надійний інструментарій для вивчення минулого, описати мапу подорожей та закарбувати на собі цінну інформацію про власника для небайдужого колекціонера-поціновувача.
Такою колекціонеркою та поціновувачкою з великої літери є киянка Вікторія Сліпченко, яка зібрала цінну тематичну колекцію поштових марок. Розпочав цей процес ще її батько, Володимир Сліпченко, який не був чужий для сфери культури. Саме аерокосмічна тематика стала своєрідним прапором для Вікторії Володимирівни, котра упродовж багатьох-багатьох років збирала, фундувала, творила, зберігала й, врешті-решт, щиросердно та відкрито передала Полтавському музею авіації і космонавтики цей дар – своє філателістичне дітище. Видатні астрономи й астронавти, мрійники-космісти і науковці-практики, діячі різних епох відображені у цій колекції. Широка хронологічна рамка – від перших літаків Другої Речі Посполитої часів інтербеллуму до українського літака-гіганта «Мрії» на марках перших десятиліть ХХІ століття, а це загалом – ціла епоха, насичена різноплановими подіями. Захоплює і географія: за допомогою марок пересічний зацікавлений може «відвідати» екзотичне Найробі або «засвідчити надійність космічного співробітництва» десь у Франції, а головне – не варто вирушати далеко, все поруч, в межах клясерів. Події, які несуть на собі поштові марки, наче дорогі шати, покоряють і мотивують до подальшого пізнання – більшість важливих поворотних подій аерокосмічної історії (перший штучний супутник, перша вдала спроба лету в неозорі простори Всесвіту, перший командний політ) можна віднайти саме у цьому дарункові.
Особливо цінним і ціннісним є той факт, що наша благодійниця надіслала своє зібрання у період кривавої рашистської інвазії та вкотре підтвердила, що жодні «гармати не розіб’ють нашу мрію», як співає відомий український рок-гурт.
Тому, поштова марка, ця частинка цінного паперу, має не лише свій номінал і фінансовий еквівалент, а й тримає у собі фрагмент історії, географії та цілий космічний позаземний простір, а отже, ми можемо почути її неповторний голос.


Текст підготував: Владлен Орлов – кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник науково-дослідного сектору науково-освітньої та виставкової роботи Полтавського музею авіації і космонавтики, відділу Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського

23 01 24 marka