У 2020 році мамологічна колекція нашого Музею поповнилася цінним експонатом – опудалом самки сурка степового (Marmota bobak Mull.). В Україні цю тварину називають по різному: бабак, байбак, свистун. Цікаве поповнення надихнуло науковців відділу природи запровадити традицію проведення музейних інтерактивних уроків, присвячених дню байбака, для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

У Сполучених Штатах Америки День сурка відзначають 2 лютого, а завдяки однойменному фільму про це відомо широкому загалу. Але мало хто знає, що схожа традиція існувала й в українських селах. На свято Явдохи, 14 березня, люди виходили в степову місцевість, сподіваючись почути перший посвист байбака. Очевидно, були підстави вважати, що близько цієї дати звірі виходили з нори «на розвідку» − чи пахне весною? Почути голос байбака в середині березня означало впевненість – вже близько кінець зими.

Цього року разом із науковцем відділу природи Оленою Штитьовою День байбака відзначали учні «Полтавського ліцею «Паросток». Діти з цікавістю слухали розповідь про сурків, дізналися про їх видове різноманіття у світі та в Україні, розглянули спосіб життя байбаків, особливості побудови їх нори, зимового сну, харчування. Також приділили увагу питанням взаємовідносин тварин і людей, охорони та збереження байбаків в Україні та на Полтавщині.

У 2022 році нововведенням екологічного уроку стала цікава вікторина – після розповіді учні відповідали на запитання, показуючи, наскільки уважними вони були на уроці, і отримували по горішку за кожну правильну відповідь. А на завершення заходу вже традиційно виготовляли листівки із зображенням героя дня, які залишилися дітям на згадку про цей незвичайний урок.

Підготувала Олена Штитьова, науковий співробітник відділу природи ПКМ ВК.

22 02 02 baybak01

22 02 02 baybak01

22 02 02 baybak01