#ексклюзив_від_фондів

Україна, зокрема Полтавщина, славиться традиційною стравою, яка по праву вважається національною. Це – полтавські галушки. Готують їх із тіста вареного в окропі або на пару, використовуючи найчастіше суміш гречаного і пшеничного борошна. Якщо галушки виготовляють без начинки, то пухкі шматочки тіста приправляють відвареним подрібненим м’ясом птиці, змішаним із вершковим маслом та меленим часником. Будь-яку страву подають на стіл у красивому посуді. Представлений на фото набір для галушок «Традиційний» складається з 18-ти предметів, серед яких – макітра для галушок з кришкою, чотири посудини для спецій, одна велика та шість маленьких мисок для сметани, порційні миски для галушок. Автор цього порцелянового дива – І. М. Віцько (1930 – 2011) – кераміст, аквареліст, член Спілки художників України, заслужений художник УРСР, народний художник України, лауреат премії імені К. Білокур. Іван Михайлович тривалий час (1964 – 1984 рр.) працював головним художником на Полтавському фарфоровому заводі. Саме під його керівництвом створювалися зразки посуду для масового й серійного виробництва, які знайшли визнання далеко від рідної землі. Порцелянові вироби авторства І. Віцька відносяться до унікальних музейних предметів і є загальнонаціональним культурним надбанням.

Підготувала Людмила Чеботарьова – завідувачка сектору науково-дослідного відділу фондів

22 02 03 nabir