11 квітня за ініціативою ООН в світі відзначають Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Цього дня у 1945 році солдатами американської армії було звільнено в’язнів найбільшого нацистського концентраційного табору Бухенвальд, розташованого поблизу м. Ваймар у центральній Німеччині.
Напередодні звільнення інтернаціональна підпільна збройна організація ув'язнених Бухенвальду підняла збройне повстання. Коли в концтабір увійшли американські війська, повсталі вже перебрали на себе контроль над табором смерті. Від неминучої смерті було врятовано майже сто тисяч полонених. Пізніше, до 30 квітня, були звільнені також в'язні Заксенхаузена, Равенсбрюка, Дахау. Підраховано, що в Дахау, Бухенвальді, Освенцімі загинуло 12 млн людей із 30 країн світу. Серед загиблих було багато дітей.
Одним з організаторів повстання був Борис Даниленко, уродженець м. Ромодана Лубенського р-ну. Участь у повстанні брали також Іван Мартиненко з Гадяччини і Костянтин Руденко з-під Полтави. Про них, а також про інших полтавців – в’язнів нацистських концтаборів розповідається у експозиції «Полтавщина у роки Другої світової війни 1939-1945 років» Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.
Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. Лише на території сучасної України їх існувало 367: 2 концтабори (Янівський у Львові та Сирецький у Києві), 78 виправно-трудових таборів і таборів примусової праці для євреїв, 7 виправно-трудових таборів, 15 таборів примусової праці, 23 пересильні табори, 242 табори для військовополонених.

 20 04 10 konctabory02

 20 04 10 konctabory02