Продовжуємо віртуальну екскурсію по виставці «З вірою в серці...» Саме сьогодні, в останній день Песаху (з вечора 8 до вечора 16 квітня), розповімо про юдейські реліквії – менору й ханукію. Ці предмети початку 20 ст. з фондової колекції музею та кінця 20 ст., передані БО «Полтавський єврейський фонд Хесед Нефеш», експонуються на виставці.

 

Менора – семистовбурний світильник або семісвічник є одним з найдавніших символів юдаїзму та єврейських релігійних атрибутів. Символ менори широко поширився Римською імперією з 1 ст. Менора знаходилася здавна, як і зараз, у Єрусалимському храмі; вогонь постійно горить. 7 гілок менори є символом семи днів Творіння. Раніше менори часто кріпили у житлах до стіни. У 20 – 21 ст. зображення менори є найпоширенішим (разом iз Зіркою Давида) національною і релігійною єврейською емблемою. Менора зображена на гербі Ізраїлю.

Ханукія- дев'ятисвічник, з'явилася в 10 ст. Її запалюють під час Хануки (8 днів у грудні) у кожному єврейському будинку. 8 свічок розташовані на одному рівні, а дев'ята, шамаш, – трохи вище (зрідка буває нижче). За допомогою шамашу запалюють інші свічки. Ханукії можуть виготовлятися з будь-якого матеріалу, в той час, як менора в більшості – з золота. Форми й розміри дев'ятисвічників можуть бути різними, але чашечки для свічок або оливкової олії повинні знаходитися на одній лінії. Існує 5 видів ханукальних світильників, що різняться між собою формою, розміром, матеріалом, оформленням. Своєрідністю вирізняється ханукальний світильник у вигляді менори з 9 гілками, досить поширений у побуті. У давні часи ханукію ставили перед входом у двір, що вів до будинку (зліва), а зараз – на підвіконня або ближче до дверей. У ряді общин прийнято запалювати свічки чоловікам. Під час Хануки жінки не працюють і не виконують хатню роботу. Спочатку свічники запалюють у синагогах, потім у власних домівках. В останні роки прийнято проводити такий обряд у громадських місцях. Запалювання ханукії символізує духовну стійкість і перемогу святості та світла над темрявою, є головним обрядом Хануки.

Представляємо фрагмент виставки, де експонуються менори й ханукії.

20 04 16 z viriyo01

20 04 16 z viriyo0120 04 16 z viriyo01