3 грудня 2020 р. в залі № 22 Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбулася презентація нового повного видання Літопису Самійла Величка. До участі були запрошені: полтавські краєзнавці, історики, працівники музейних установ, бібліотек, представники духовенства і ЗМІ.

Директор музею, заслужений працівник культури України Олександр Супруненко привітав присутніх з виходом у світ першої повної версії Літопису Самійла Величка – унікальної історичної праці нашого земляка, розповів про значення цієї події для подальшого вивчення вітчизняної історії. За допомогою зумзв’язку до презентації долучилися – ініціатори підготовки видання відомий петербурзький історик, доктор історичних наук Тетяна Таірова-Яковлєва та її київський колега, кандидат історичних наук Андрій Бовгиря.

Твір Самійла Величка належить до трьох найвідоміших та найповніших «козацьких літописів» і є пам’яткою козацької історичної думки першої половини XVIII ст. С. Величко був канцеляристом Війська Запорозького і мав великі можливості для збирання та використання різних історичних матеріалів. Попри унікальність і популярність твір Величка ніколи не видавали цілком з відповідним науковим апаратом. На те були причини й цензурні обмеження. Тому Літопис досі не був належним чином вивчений.

Робота розпочалася близько 12 років тому. Науковці поставили за мету здійснити повне видання. Працював великий колектив фахівців з Петербурга і Києва. Читачеві пропонується текст, реконструйований згідно із задумом автора, також подається біографія Самійла Величка та історія створення пам’ятки. Робота вражає грандіозністю. Це справжній внесок у науку. При цьому, як запевняють упорядники, книга розрахована на широке коло читачів – істориків, філологів, культурологів, краєзнавців.

Здійснити задум допомогли меценати, в тому числі полтавські підприємці Андрій Гурнік, Юрій Худяк, які взяли участь у презентації. Присутні, серед яких заступник директора з наукової роботи Полтавського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Володимир Мокляк, архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір, подякували колективу видання за донесення до широкого загалу одного з найцінніших джерел історії та культури України. Вони переконані: з часом це видання відкриє краєзнавцям не одну цікаву сторінку про наше минуле.

З побажаннями продовжити дослідницьку роботу над пам’яткою, в тому числі в Полтавському краєзнавчому музеї, декілька примірників Літопису Самійла Величка було урочисто презентовано бібліотекам навчальних закладів та музеїв міста.

Науковий співробітник ПКМ імені Василя Кричевського – Нестуля Л. А.

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13

20 12 03 litopys13