14 грудня згідно з  Указом Президента в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Обрана ця дата була не випадково, адже саме 14 грудня 1986 року був побудований бетонний «саркофаг» - об’єкт «Укриття», який забезпечив зберігання радіоактивних відходів на Чорнобильської АЕС. Відповідно, зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. 

Катастрофа на ЧАЄС вважається подією великого суспільно-політичного значення для СРСР і світу. Масштаби лиха та важкість наслідків стали одними з найтяжчих в історії нашої планети. У подоланні наслідків аварії на Чорнобильській АЕС взяли участь близько 600 тисяч осіб, серед них – мешканці Полтавської області:понад 30 тисяч офіцерів і солдатів строкової служби, пожежників, будівельників, міліціонерів.

В експозиції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського представлені інформаційні матеріали про перших ліквідаторів з Полтавщини, пожежників, воїнів строкової служби і запасу, медиків, учасників зведеного загону Управління внутрішніх справ у Полтавській області, які у 1989-1990 роках працювали в зоні аварії. Саме завдяки їх зусиллям розбурханий атом було приборкано. В експозиції знаходяться фотоматеріали про переселенців із зони радіоактивного забруднення, діяльність ГО «Союз-Чорнобиль» по захисту прав учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

14 грудня ми вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів. Також згадуємо тих, хто ціною свого життя зупинили невидимого і підступного ядерного ворога.

Ольга Вільховик, старший науковий співробітник відділу новітньої історії ПКМ імені Василя Кричевського.

20 12 14 chernobyl01 20 12 14 chernobyl01
20 12 14 chernobyl01 20 12 14 chernobyl01