У минулому в багатьох країнах світу існувала традиція різдвяного полювання. Але якщо в епоху середньовіччя люди вимушені були полювати, щоб прогодувати і одягти свої сім’ї, щоб захистити від хижаків своїх домашніх тварин; то у XVIII – XIX cтоліттях винищення диких звірів і птахів продовжувалося по інерції, заради спортивного інтересу. Існували навіть різдвяні змагання з кількості вбитих птахів.

Нарешті, наприкінці ХІХ – початку ХХ століття, ставлення людей до природи почало змінюватися. У 1900 році американський орнітолог Френк Чепмен запровадив нову традицію – полювати з біноклем замість рушниці і хватилися кількістю побачених і визначених, а не вбитих птахів.

На сьогодні Великий зимовий, або різдвяний, облік птахів – міжнародна акція, до якої долучаються багато любителів природи з усього світу.

Тож ми вирішили поділитися з шанувальниками нашого музею інформацією про те, як зробити свій маленький вклад у велику спільну справу з обліку птахів.

Все, що потрібно – протягом години спостерігати за птахами в місцях, де їх можна зустріти, на вибір: біля годівнички у своєму садку; у парку; біля водойми, тощо. Порахувати кількість особин кожного виду птахів, яких ви побачите. Відмічати слід лише ті види, які ви можете впевнено визначити. У Полтаві та околицях взимку досить часто зустрічаються ворона сіра, граки, галки, сороки, сойки, дрозди, дятли різних видів, горлиця кільчаста, горобці хатній та польовий, синиці велика та блакитна, щиглик. У тих місцях, де не замерзла вода, можна спостерігати водоплавних птахів, найчастіше крижнів і чирків.

Зібрані відомості варто внести до Міжнародної бази орнітологічних спостережень:  bit.ly/2RnaVEx . Інформація від кожного волонтера цінна для науковців і має значення не лише для орнітології, але й для охорони природи.

Ось результати спостережень наукового співробітника відділу природи 14 січня у Східній долині Полтавського міського парку:
Сорока – 4
Сойка – 2
Дятел великий строкатий – 2
Дятел середній – 2
Дрізд чикотень – 12
Синиця велика – 8
Синиця блакитна – 2
Чечітка звичайна – 16.

Слід відзначити також, що 15 січня до дендропарку Краєзнавчого музею завітали дрозди чикотні (горобинники), велика зграя – близько 60 особин.

На фото: Дрізд чикотень; синиця велика; синиця блакитна.

Підготувала Олена Деркаченко, науковий співробітник науково-дослідного експозиційного відділу природи ПКМ ВК.

21 01 18 ptahy01

21 01 18 ptahy01

21 01 18 ptahy01

21 01 18 ptahy01