26 січня у світі відзначається Міжнародний день митника. Свято було започатковане у 1983 р. і об’єднало працівників митної справи 177 держав світу у справі попередження порушень переміщення різноманітних цінностей через кордони.

Контрабанда культурних цінностей за ступенем суспільної небезпеки посідає одне із перших місць у світі серед усіх видів порушень митного законодавства. Злочинні замахи на культурні цінності приводять до появи «білих плям» в історичній пам’яті суспільства, і, відтак, вивезення культурних цінностей – це замах на національну й економічну безпеку кожної країни.

Саме на цьому будується взаємодія митних органів з музеями. Починаючи з перших років незалежності України, Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського активно співпрацює із провідними митними установами держави: спочатку як реципієнт вилучених контрабандних предметів старовини і мистецтва, а згодом – як учасник процесу переміщення культурних цінностей та предметів культурного призначення через державний кордон. Так, протягом 1990-х років Державним митним комітетом України та Національною комісією з питань повернення культурних цінностей при Кабінеті Міністрів України до установи були передані ікони ХІХ – ХХ ст. та предмети декоративно-ужиткового мистецтва, вилучені на Чопській, Бориспільській, Виноградівській, Ужгородській та інших українських митницях. Окрасою музейного зібрання стали китайські декоративні блюда, виконані у техніці «клуазоне», порцелянові скульптурки виробництва Мейсенської мануфактури ХІХ ст., українські народні ікони «Великомучениця Варвара», «Матір божа» та ін.

Полтавська митниця також неодноразово поповнювала музейне зібрання цінними антикварними речами – монетами ХVІІІ – поч. ХХ ст. та нагородами часів Другої Світової війни. Так, у 2009 році до музею були передані 27 нагород, вилучених за порушення митних правил. Серед нагород – медалі «За оборону Киева», «За оборону Кавказа», «За отвагу», «За боевые заслуги» та ін. Неодноразово у музеї проходили семінари з питань збереження культурних цінностей, учасниками яких були науковці музею та працівники Полтавської митниці.

У 1999 р. був прийнятий Закон України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей», згідно з яким експерти музею проводять експертизу культурної цінності предметів, заявлених громадянами до вивезення за межі України, а саме пам’яток декоративно-ужиткового мистецтва, нумізматики та фалеристики, природи. Разом із митниками співробітники музею виконують важливе завдання – перешкодити контрабандному вивезенню предметів старовини і мистецтва та зберегти їх прийдешнім поколінням.

На фото – ікони, вилучені українськими митницями у 1990-х роках при спробах незаконного вивезення з України та передані до музею Національною комісією з питань повернення культурних цінностей при Кабінеті Міністрів України:

Покрова Пресвятої Богородиці, середина ХІХ ст.;

Спас Нерукотворний, 1880-ті роки;

Знамення Пресвятої Богородиці, ІІ половина ХІХ ст.;

Вогняне сходження святого пророка Іллі, початок ХХ ст.

Блюдо декоративне. Китай. ХХ ст.

Підготувала Тамара Кондратенко – головний зберігач фондів.

21 01 26 mytnyca01

21 01 26 mytnyca01

21 01 26 mytnyca01

21 01 26 mytnyca01

21 01 26 mytnyca01