День 18 лютого 2013 р. увійде в новітню історію України як день багатотисячної мирної ходи учасників Євромайдану до Верховної Ради України. Демонстранти ставили завдання відстояти Конституцію 2004 р. і вимагали покарати винних у розстрілах на Майдані та викраденні і катуванні активістів Революції Гідності. Та шлях колоні перепинили міліцейські автомобілі і кордони внутрішніх військ.

Почалися сутички. До того ж силовики піднялися на дах будинку по вулиці Інститутській і кидали шумові гранати та стріляли з рушниць. Протестувальники споруджували барикади. Під час сутичок з «тітушками» та беркутівцями один із нападників вистрелив з обріза в обличчя Ігорю Сердюку, внаслідок чого він загинув на місці.

Ігор Сердюк – кременчужанин, підприємець. Активіст Євромайдану, прапороносець 9-ї сотні самооборони Майдану. Брав участь у національно-патріотичному русі Кременчука в 90-х рр. ХХ ст., коли Україна ще не була проголошена незалежною державою. Був активним учасником Помаранчевої Революції. Рідні згадували, що в ті дні він їздив по Кременчуку на своєму автомобілі із національним та помаранчевим прапорами, що тоді було не зовсім безпечно.

Указом Президента України від 21 листопада 2014 року № 890/2014 «за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності», Сердюку Ігорю присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Ще один наш земляк – уродженець села Слободо-Петрівки Гребінківського району Андрій Черненко в цей день загинув від кулі снайпера. До 2013 р. чотири роки він жив і працював у Нідерландах. Європейська демократія була для нього прикладом. Коли тодішній Президент України Віктор Янукович відмовився від підписання угоди з Євросоюзом, Андрій став учасником Євромайдану. Ходив туди кожного вечора після роботи, допомагав чим міг, жодного разу не взяв до рук зброї, адже був прихильником мирних протестів.

Указом Президента України від 21 листопада 2014 року №890/2014 «за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності», Черненку Андрію присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Валентина Клочко – завідувач науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

Владислав Усенко – науковий співробітник науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

21 02 20 nebesna sotnya01 21 02 20 nebesna sotnya01