Стоїть над рікою
Рікою Сулою
Любиме і рідне
Нам місто Лубни
«Пісня про Лубни»
Муз. Ол. Дружиніна
Слова М. Проніна

Саме тут, у тисячолітніх Лубнах, що на Полтавщині, жив і творив Володимир Малик, автор пригодницьких та історичних романів.

Полтавщина вважає Володимира Малика своїм письменником, бо саме тут, в Лубнах, що розкинулися на березі привітної Сули, він почав професійно писати, хоча батьківщиною його є Київщина.

Володимир Сиченко (справжнє прізвище письменника) узяв за псевдонім дівоче прізвище дружини - Малик. Узяв, як вона пророкувала - на щастя. Вона загадала, що цей псевдонім принесе її чоловікові успіх на літературній ниві і не помилилася.

Закінчивши в сусідньому селі Ясногородці середню школу, в 1938 році вступив на філологічний факультет Київського університету. Навчаючись в університеті почав складати перші вірші. Відвідував літературний гурток при журналі «Молодий більшовик» (з 1944 року «Дніпро»).

В 1940-му році в журналі була надрукована перша добірка віршів, на літо 1941-го готувалась друга. Отож ще тоді, дев'ятнадцятирічний юнак вступав у літературу. На жаль, не пощастило. Війна. Народні ополчення - спочатку під Києвом, потім - під Харковом. Важке поранення і фашистські табори. Юнак вже не сподівався вижити, але вижив - молодість перемогла.

Тяжко хворим повернувся в рідне село. Батьківська домівка з радістю прийняла в обійми виснаженого юнака. Мати виходила сина.

Поновивши в 1946 році навчання в університеті, тепер уже на заочному відділенні, почав учителювати, викладав мову і літературу в селі Ясногородці.

1950 року закінчив університет, згодом одружився. 1953 року переїхав з Київщини на Полтавщину в древні Лубни, де пройшло його довге творче життя.

Першим доробком молодого вчителя став віршований твір для дітей - легенда - казка «Журавлі-журавлики». Потім з'явилася низка віршованих легенд і поем на історичну тематику – «Чарівний перстень», «Месник з лісу», «Микита Кожем'яка».

Заживши своєю поетичною творчістю доброї слави, Володимир Малик взявся писати і прозу. Першою вийшла його повість «Чорний екватор» (1969)

Вершиною літературної діяльності Володимира Малика , здобутком усього українського письменництва стали його історичні твори – «Посол Урус-Шайтана» (1968), «Фірман султана» (1969), які згодом разом з романами «Чорний вершник» (1976) і «Шовковий шнурок» (1967) склали тетралогію «Таємний посол».

Автор цих творів посів одне з чільних місць серед сучасних романістів історичного жанру. За твори історико-патріотичної тематики у 1983 р. Володимиру Малику було присуджено літературну премію імені Лесі Українки.

У житті письменник був чесною, скромною та доброю людиною. Багатьом початківцям допомагав порадами, вивів на широкий літературний шлях. Своє життя письменник прожив гідно, у великих творчих та плідних трудах. Багато його творів перекладено іноземними мовами.

У пам'ять про письменника за пропозицією Фонду імені Володимира Малика «Слово» та редакції газети «Лубенщина» Лубенською міською радою у 2001 р. засновано премію імені Володимира Малика для відзначення письменників, літераторів, науковців, працівників освіти і культури, журналістів, ділових людей, громадських та державних діячів. Вручається кожного року напередодні дня народження В. Малика.

Науковці Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського глибоко шанують пам'ять прекрасного письменника і видатного українця Володимира Кириловича Малика. У зібранні музею не так багато особистих документів автора історичних романів, їх всього 8 одиниць. Це оригінали, написані рукою письменника. Серед них: зошит-записник, блокнот-записник, нотатки до післямови роману «Князь Ігор», дипломна робота «Журнал Т. Г. Шевченка» студента 5 курсу філологічного факультету Київського університету, рукопис незакінченого роману «Чорнобривці» (спогади), який був останнім у творчості письменника. Це розповідь про страдницьку долю однолітків письменника, їхню звитягу під час другої світової війни (1939-1945 рр.). На жаль письменник не встиг завершити цей твір.

У книжковому зібранні музею налічується 10 музейних предметів, пов'язаних із Володимиром Маликом. Це авторські книги письменника з дарчим написом: «Полтавському краєзнавчому музею В. Малик». З особистих речей зберігаються предмети одягу письменника (сорочка та піджак) та документи.

У 2014 році у виставковій залі краєзнавчого музею демонструвалася виставка під назвою «Чорнобривці Володимира Малика». Експонувалися фотовідбитки із сімейного альбому та особисті документи письменника

Особисті документи та літературні твори Володимира Малика використовуються при побудові тематичних виставок, експозиційних розділів про життя і літературну діяльність письменника розповідають науковці під час ведення екскурсій.

Минає час, народжуються у Лубнах нові письменники, але найшановнішим ім'ям серед творчих людей залишається ім'я Володимира Кириловича Малика.

Наталія Шумейко - старший науковий співробітник, науково-дослідного відділу фондів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського

21 02 21 malyk2 01

21 02 21 malyk2 01

21 02 21 malyk2 01