Щиро вітаємо колег з Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського та Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. М. Коцюбинського з підготовкою та виданням «Альбому дворянської родини Родзянків. 1813-1837»!

Упорядники презентують цікавий краєзнавчий артефакт – пам’ятку дворянської культури початку ХІХ ст. Вже сама назва раритету – «альбом» − повертає читача у садибне життя на Полтавщині з його клопотами, розвагами, родинним затишком і… популярними у цьому середовищі дамськими альбомами.

Як доводять дослідники, у їхнє розпорядження потрапила сімейна реліквія Родзянків – знатного роду, представники якого мешкали у селі Родзянки (інша назва – Веселий Поділ) Хорольського повіту Полтавської губернії. У колі знайомих господарів маєтку були: О. С. Пушкін, В. В. Капніст, Д. П. Трощинський, Г. Р. Державін, Л. І. Глібов та інші. Знаходимо в пам’ятці записи (віршовані і прозові) видатних людей, ілюстрації, в тому числі у вигляді силуетів.

Пошукова робота привела науковців до висновку, що власницею альбому була Марфа Михайлівна Родзянко – дружина Г. В. Родзянка, надвірного радника, хорольського повітового маршала. Численні гості, які відвідували сімейство, відзначали її доброзичливість і гостинність. Не менше цінували опіку Марфи Михайлівни і її діти (їх було семеро). В альбомі вони залишили чимало вдячних відгуків на адресу матері.

Отож, видання відтворює унікальний зразок історико-літературної спадщини пушкінської доби – один з тих, куди заносили побажання, присвяти, освідчення в коханні. Читачам пропонується факсимільна частина альбому Родзянків, наукові коментарі до нього, переклади текстів з французької та польської мов, іменний покажчик.

Як повідомила одна з учасниць проекту, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею С. О. Половнікова, на сьогодні вийшли друком лише 40 примірників раритету. Тож є надія, що «Альбом дворянської родини Родзянків. 1813-1837» порадує шанувальників вітчизняної культури, і коло зацікавлених у його перевиданні осіб розшириться.

Людмила Нестуля, науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

21 06 25 kniga01

21 06 25 kniga01

21 06 25 kniga01

21 06 25 kniga04

21 06 25 kniga01

21 06 25 kniga01

21 06 25 kniga01

21 06 25 kniga01