Ми знову запрошуємо вас до дендропарку Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Теплі вересневі дні «бабиного літа» сприяли рясному цвітінню квітів і приваблювали чимало комах: бджіл, джмелів, метеликів.

21 09 24 dendropark01

Серед останніх декілька раз бачили навіть регіонально рідкісний вид – язикана звичайного з родини Бражникових. Упіймати його в об'єктив фотоапарату досить важко – швидкість польоту метелика становить 54 км за годину.

21 09 24 dendropark01

На квіти він не сідає, а зависає над ними і п’є нектар за допомогою довгого хоботка, при цьому махає крилами до 50 разів за секунду!

Вперше у цьому році до нас зацвіла калікарпа Бодіньєрова сорту «Рясний» і порадувала яскравими плодами.

21 09 24 dendropark01

Цю рослину, яку посадили на честь першого завідувача музею М. О. Олеховського минулого року, нам подарувала його онука з Києва Н. М. Литвиненко.

Зараз у парку квітують хости, гайлардії, чорнобривці, айстри, петунії, продовжується цвітіння сортових гібісків, керії японської, троянд. Але королевою квіткового балу по праву стала бругмансія деревоподібна.

21 09 24 dendropark01

Її подарував восени минулого року вчений секретар музею А. Г. Логвиненко. Рослина зимувала у приміщенні, бо боїться холодів, адже походить із тропіків Південної Америки. Цікаво, що пуп’янки на бругмансії починають формуватися лише після того, як рослина відчуває різкий перепад денної та нічної температур у 10-150С. Тропічна красуня вражає своїми величезними (майже до 30 см завдовжки) рожево-кремовими квітами, вони нагадують грамофони та мають ніжний приємний аромат, що посилюється вночі.

Цікаве біологічне явище ми спостерігали у цьому році на горобині звичайній, що зростає в парку. На дереві одночасно із рясними кетягами плодів можна було помітити декілька суцвіть. Також вдруге зацвіла шипшина зморшкувата.

21 09 24 dendropark01

21 09 24 dendropark01

Тематична експозиція «Біблійні рослини» цими днями поповнилася двома саджанцями інжиру звичайного сорту «Рандіно», які подарував нам Хорольський ботанічний сад загальнодержавного значення.

У парку почали достигати горіхи та жолуді, тож тепер на подвір’ї часто можна побачити білок, які із задоволенням ними ласують.

21 09 24 dendropark01

Всіх бажаючих запрошуємо на тематичні дендрологічні екскурсії по експозиції під відкритим небом. Поспішайте, бо «бабине літо» – таке коротке!

Підготувала Олена Халимон, старший науковий співробітник ПКМ імені Василя Кричевського