20 08 29 vaskoСьогодні виповнюється 100 років від дня народження льотчика-героя Другої світової війни, полтавця, великого друга нашого музею Олександра Федоровича Васька.

Васько О. Ф. народився у 1920 році у селі Васьки Полтавського району в селянській родині. Навчався у Пушкарській неповній середній, а потім – у Полтавській середній школі № 8. Після закінчення у 1930 році школи фабрично-заводського навчання, працював газорізальником на Полтавському паровозоремонтному заводі., одночасно відвідував аероклуб. В армії – з 1940 року. 1941-го закінчив Чугуївське військове авіаційне училище пілотів винищувальної авіації. Воював на Південно-Західному, Калінінському, Західному, Воронезькому, 1-му Українському, 1-му Білоруському фронтах. Був поранений.

У травні 1946 року за мужність у боях з гітлерівськими нацистами льотчик 176-го гвардійського Проскурівського винищувального авіаційного полку гвардії-лейтенант О. Ф. Васько був удостоєний найвищого на той час звання – Героя Радянського Союзу.

Брав участь у бойових діях у Кореї.

За льотну майстерність і відвагу Олександр Федорович був також відзначений багатьма орденами і медалями.

По війні О. Ф. Васько продовжував службу в армії. У 1950 році йому було присвоєне звання військового льотчика першого класу. У 1956 році він закінчив Військово-повітряну академію, служив на командних посадах. У запасі – з 1960 року. Мешкав у Полтаві з донькою й онуками.

Цю ювілейну дату з життя полтавського льотчика-Героя було урочисто відзначено у музеї під час віртуального заходу «Герой завжди з нами».

Учасниками заходу стали відомий краєзнавець, товариш і біограф О. Ф. Васька Микола Дорошенко, письменник, історик Віталій Скобельський, історик-краєзнавець Сергій Козлов.