Щорічно у другу суботу вересня в Україні відзначають День фізичної культури і спорту. Це свято встановлено «на підтримку ініціативи фізкультурних і спортивних організацій та об’єднань громадян…» згідно з Указом Президента України «Про День фізкультури і спорту» від 29 червня 1994 р. (№ 340/94).

Спорт займає важливе місце у фізичній та духовній культурі українського суспільства. Без сумніву, саме фізично загартовані особистості, яким притаманні цілеспрямованість, наполегливість і воля до перемоги, завжди були опорою громади, її рушійною силою та гордістю.

Внесок у становлення та розвиток спортивного й олімпійського руху України атлетів Полтавщини, які, до речі, були учасниками усіх Олімпіад, починаючи з 1952 р., значний. На жаль, нещодавно не стало Ніни Бочарової – першої українки, дворазової олімпійської чемпіонки ХV-х Олімпійських ігор у Гельсінкі 1952 р. зі спортивної гімнастики. Перше олімпійське золото з кульової стрільби на ХVІ-х Олімпійських іграх в Мельбурні 1956 р. завоював Віталій Романенко. На цих Іграх спринтер Леонід Бартенєв виборов першу українську срібну нагороду з легкої атлетики. Першим олімпійським здобутком для українського плавання стала срібна медаль Георгія Прокопенка на Іграх ХVІІІ-ї Олімпіади в Токіо 1964 р. На ХХІІ-х Іграх в Москві 1980 р. рівних не було Володимиру Кисельову – першому чемпіону України і СРСР у штовханні ядра. На Олімпіаді 1980 р. першою і єдиною п’ятиборкою світу, яка перетнула рубіж у 5000 балів, стала олімпійська чемпіонка Надія Ткаченко. Донині єдиною українською чемпіонкою світу з шахів залишається Людмила Руденко.

На сучасному етапі спортсмени Полтавщини мають значні здобутки у легкій атлетиці, плаванні, веслуванні на байдарках та каное, боксі, вільній боротьбі, дзюдо, баскетболі, волейболі, футболі, футзалі, гірськолижному спорті, кіокушинкай карате, гирьовому спорті, пауерліфтингу, армспорті, шашках, шахах. Зокрема, боксер Олександр Хижняк вперше в історії краю здобув звання кращого боксеру світу 2017 року. Спортсменка з пауерліфтингу Лариса Соловйова вперше в українському спорті стала чотириразовою чемпіонкою Всесвітніх ігор та ввійшла до числа видатних спортсменів світу з неолімпійських видів спорту. Паралімпійці Дмитро Виноградець, Євгеній Богодайко, дефлімпійці Микола Закладний, Геннадій Закладний, Олег Білоконь, Інна Візір та багато інших – золотими літерами вписали свої імена в славетну історію спорту Полтавщини та України.

Фото з колекції Полтавського краєзнавчого музею.

20 09 09 sport06

Ніна Бочарова.

20 09 09 sport06

Віталій Романенко.

20 09 09 sport06

Леонід Бартенев (1-й зліва).

20 09 09 sport06

Георгій Прокопенко.

20 09 09 sport06

Олександр Хижняк.

20 09 09 sport06

Лариса Соловйова.