У листопаді 2020 р. виповнюється 100 років з часу заснування Полтавського державного аграрного університету. Відправною точкою історії закладу стало рішення про відкриття сільськогосподарського факультету при Вищій робітничій школі у грудні 1919 р. Перший набір відбувся восени 1920-го. Передбачалося готувати фахівців із землеробства, тваринництва, садівництва та городництва. В подальшому заклад зазнавав реорганізацій, кількість спеціальностей розширювалася, міцніла навчальна та науково-виробнича база.У складні часи зберегти таку потрібну для Полтавщини справу допомогла самовіддана праця викладачів довоєнної доби. Серед них – видатні науковці й організатори освітнього процесу: Є. Л. Рекало, Г. С. Оголевець, М. І. Гавриленко, Ф. І. Берглезов та інші.

Спершу сільськогосподарський інститут (первісна назва – технікум) не мав власного приміщення. Та вже у 1923 р. заклад заселився у будівлю колишнього духовного училища. До бібліотеки інституту було передано книгозбірню Полтавського сільськогосподарського товариства, виробничу базу поповнили ділянки у Полтаві, та поблизу Козельщини.

У 30-ті роки XX ст. в інституті працюють два факультети – агрономічний, та зоотехнічний. Заклад стає базовим для створення Інституту свинарства Української академії аграрних наук. З 1936 р. в інституті починає свою діяльність всесвітньовідомий фізіолог, майбутній академік АН УРСР, Герой соціалістичної праці О. В. Квасницький. Під проводом вченого вже у повоєнний час формується наукова школа, яка виховала чимало фахівців вищої кваліфікації з числа співробітників інституту.

Знаковим для вузу вважають його вихованці період 1968-1988 рр., коли на чолі інституту стояв доцент М. О. Добровольський. Заклад активно розбудовувався, розширювалися напрями науково-дослідної діяльності та виховання студентської молоді. На 1995 р. до складу Полтавського сільськогосподарського інституту входять: агрономічний факультет, економічний, факультет ветеринарної медицини, факультет механізації сільського господарства, підготовчий факультет для іноземних громадян, заочне відділення.

У жовтні нинішнього року в долі навчально-виховного комплексу відбулася непересічна подія. Він отримав статус університету. Теперішня назва закладу – Полтавський державний аграрний університет. Отримати освіту тут можна за десятьма спеціальностями. Серед них такі затребувані в сучасних умовах, як менеджмент; процеси, машини та обладнання агропромислових підприємств; екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування тощо. Підготовка здійснюється в рамках комплексного навчально-науково-виробничого процесу, в якому задіяні декілька середніх спеціальних навчальних закладів області, науково-дослідних установ, Інститут післядипломної освіти.

Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського багато років співпрацює з колективом університету. Окремі заняття проводяться в стінах музею, зокрема, у відділі природи. Студентам пропонують тематичні екскурсії, вікторини, перегляд науково-популярних фільмів.

Аграрії передають закладу колекції, гербарій, наукові праці, а також саджанці екзотичних видів рослин для посадки у дендропарку музею. Так сюди потрапили магнолії, іриси, гінкго. За результатами спільних природознавчих розвідок публікуються статті у наукових збірниках, влаштовуються презентації та виставки для широкого загалу краєзнавців.

Від імені співробітників краєзнавчого музею щиро вітаємо колектив Полтавського державного аграрного університету зі славетним ювілеєм. Бажаємо успіхів у розвитку сільськогосподарської освіти і науки, проривних рішень у справі розв’язання проблем галузі. Нехай молоде покоління аграріїв під керівництвом, мудрих наставників береже одвіку дароване Україні надбання – нашу землю.

20 11 11 agrarka01

20 11 11 agrarka01

20 11 11 agrarka01

20 11 11 agrarka01

20 11 11 agrarka01