17 березня 2021 р. у залі № 22 Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського пройшло засідання Координаційної ради з питань розвитку туризму та курортів при Полтавській обласній державній адміністрації. У зібранні взяли участь представники влади, громадських організацій та бізнесових структур зазначеного спрямування, відомі в області працівники екскурсійно-туристичної сфери, журналісти місцевих ЗМІ.

Приміщення Полтавського краєзнавчого музею було обрано невипадково. Адже саме цей заклад упродовж багатьох десятиліть тримає першість у дослідженні та освоєнні усього загалу культурно-історичної спадщини області і регіону. Ця думка прозвучала у вступному слові заступника голови Полтавської облдержадміністрації Катерини Рижеченко. Вона подякувала директору музею, заслуженому працівнику культури України, кандидату історичних наук Олександру Супруненку за участь в підготовці заходу, підкреслила зв'язок нинішньої зустрічі з напрацюваннями попередніх поколінь краєзнавців.

А напрямів для подальшої роботи, на думку заступника директора Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Інни Шерстюк, останніми роками відкрито чимало. Зважаючи на потенціал Полтавського краю – історичний, архітектурний, рекреаційний – є усі підстави випрацьовувати стратегію розвитку галузі, визначати приорітети. Йдеться, наприклад, про оновлення в’їздів до Полтавської області з боку Києва і Харкова. Нещодавно відбувся конкурс на кращий проект цих об’єктів. До уваги брали естетико-символічне вирішення в’їздних стел, їх зведення, узгодження робіт з місцевими громадами тощо. Реалізацію одного з проектів (Київська траса) вже розпочато.

На засіданні було презентовано туристичний маршрут «Місто великих планів та звершень, місто великої води і міцної землі» (м. Кременчук). Над проектом працювали полтавці Артур Ароян та Ганна Шендрик. Автори підготували загальні відомості про маршрут (карта місцевості, кілометраж, часові параметри), запропонували набір краєзнавчих матеріалів про місто на Дніпрі.

Цікаву тему винесла на обговорення депутат Полтавської обласної ради Яніна Барибіна. Вона розповіла про всеукраїнський проект «Дорога вина та смаку», розрахований на організацію подорожей до центрів місцевого виноробства. Завдання полягає в тому, щоб стимулювати створення регіональних кластерів, які в перспективі об’єднаються на загальнонаціональному рівні. Є сподівання, що ідея зустріне підтримку не лише фахівців туристичної галузі, але й фермерів, які у своїх господарствах відроджують традиційні прийоми виноробства. Насамкінець прозвучала несподівана пропозиція: включити тему «Смаки Полтавщини» до одної з екскурсій залами краєзнавчого музею.

«Віртуальні мандрівки Полтавщиною» запропонував учасникам засідання директор Центру охорони та досліджень пам’яток археології В’ячеслав Шерстюк. Перевага цього напряму, зокрема, в тому, що візуальний ресурс зможуть доповнювати самі користувачі: викладати текстові матеріали, комп’ютерну графіку, 3-D моделі місцевості й окремих пам’яток.

Заступник начальника управління Департаменту культури і туризму ОДА Лілія Федорченко зупинилася на проведенні конкурсу з підтримки садиб сільського зеленого туризму. З її погляду, як і інші перспективні напрями, зелений туризм мають розвивати спеціалісти. Тож є потреба організувати курси підвищення кваліфікації для загалу фахівців туристичної справи. Сучасні краєзнавці мають бути поінформовані про історико-культурний потенціал області, володіти новітніми підходами до планування і менеджменту екскурсійного обслуговування.

Жваве обговорення викликав виступ представниці Рекреаційного центру «Криворудський» (Семенівський район) Валентини Бабарики. Основний об’єкт комплексу – дендрологічний парк загальнодержавного значення. Наразі персонал опікується розширенням переліку послуг, які можна пропонувати туристам.

Засідання Координаційної ради засвідчило актуальність налагодження співпраці владних структур різних рівнів з фахівцями туристичної галузі задля ефективного використання краєзнавчого потенціалу області, організації змістовного відпочинку мешканців і гостей Полтавщини.

Людмила Нестуля – науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

21 03 17 rada01

21 03 17 rada01

21 03 17 rada01

21 03 17 rada01

21 03 17 rada01

21 03 17 rada01

21 03 17 rada01

21 03 17 rada01