Цікаві й незвичайні для Полтавського регіону експонати поповнили фондову збірку Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Чотири спідниці-літники, тканий пояс-крайка та плетений пояс були передані до музею полтавцем Володимиром Миколайовичем Можарівським. Належали вони його бабусі, Ганні Трохимівні Можарівській (1892-1970 рр.), яка мешкала, у с. Можари Овручівського району Житомирської області.

Літник – характерний для Полісся вид стегнового (поясного) одягу у вигляді спідниці, який у деяких мікрорегіонах Житомирщини мав назву «андарак». Шили його з 4-6 полотнищ (пілок) домотканої вовняної тканини у смужку чи клітинку, переважно, червоного, синього, білого, чорного, зеленого і жовтого кольорів. Між передніми пілками, з метою економії, часто вставляли полотнище з відмінної за структурою і малюнком тканини, його у користуванні прикривали обов’язковим елементом костюма – фартухом-попередницею. Така конструкція літника, як і матеріал, з якого його виготовляли, нагадує незшиті форми стегнового одягу, плахти і запаски, поширені в інших регіонах України. Про спільне коріння цих видів одягу свідчить і геометризований характер їх оздоблення. Як відомо, смужки на поясному одязі символізують розорану землю, а клітинки – засіяне поле.

Літника, як і плахту, обов’язково доповнювали поясом. Передані Володимиром Миколайовичем пояси виготовлені з вовняних ниток тих самих кольорів, що і спідниці. Разом вони утворюють гармонійний комплекс стегнового одягу Житомирського Полісся.

Література: Ніколаєва Т. О. Історія українського костюма. – К.: Либідь, 1996. – 176 с.

У повідомленні використана інформація з інтернет-ресурсів:

http://www.07313.in.ua/pol_kost.html;

http://sum.in.ua/s/litnyk;

Катерина Штепа – науковий співробітник відділу етнографії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

21 04 08 odag01

21 04 08 odag01

21 04 08 odag01

21 04 08 odag01

21 04 08 odag01