Відійшов у засвіти добрий друг нашого Музею – кандидат хімічних наук, доцент Григорій Федорович Джурка.

Народився 19 вересня 1942 року в селі Кротівщина Великобагачанського району (нині Великобагачанська територіальна громада Миргородського району). Під час навчання в школі брав активну участь у шкільних та районних олімпіадах з фізики, математики, хімії. 1959 року, закінчивши із золотою медаллю навчальний заклад, вступив до Полтавського державного педагогічного інституту імені В. Г. Короленка, обравши спеціальність учителя хімії. Четвертий рік навчання у виші пройшов паралельно з педагогічною роботою в Будеразькій середній школі Здолбунівського району Рівненської області. 1964 року Григорій Федорович закінчує з відзнакою Полтавський педагогічний інститут і, згідно з розподілом Міністерства освіти, починає працювати в закладі асистентом кафедри хімії. Із вересня 1969 року по жовтень 1972 року Григорій Федорович навчався в аспірантурі Харківського державного педагогічного інституту імені Г. С. Сковороди. 1973 року після успішного захисту кандидатської дисертації повертається до рідного вишу, де працює спочатку старшим викладачем, доцентом, а протягом 1997–2005 років очолює кафедру хімії і методики викладання Полтавського державного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. У виші читав лекційні курси з хімічної технології, хімії полімерів, історії хімії та основ хімізації сільського господарства, проводив лабораторні та семінарські заняття з цих дисциплін. Підготував та опублікував більше 15 науково-методичних та понад 250 наукових робіт. Організовував і проводив зі студентами виробничу практику з основ хімічної технології. По досягненні пенсійного віку продовжував працювати на кафедрі, особливу увагу приділяв методичній роботі.

Григорій Федорович був щирою та чуйною людиною, добрим другом Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Часто відвідував Музей, сам або зі студентами, поповнював музейну наукову бібліотеку своїми доробками.

Світла пам’ять невтомному трудівнику, справжньому професіоналу, талановитому педагогу. Від імені колективу Музею висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким.

21 11 02 djurka