Ця святкова дата відзначається з 1993 року. Припадає вона на 6 грудня – день, коли в 1991 році було ухвалено закон України «Про Збройні сили України».

Власне питання про збройні сил країни було підняте ще 24 серпня 1991 року у постанові Верховної Ради України «Про військові формування в Україні», де визначалося: «підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України; утворити Міністерство оборони України; Урядові України приступити до створення Збройних Сил України».

11 жовтня 1991 року Верховна Рада України затвердила Концепцію оборони і будівництва Збройних Сил України та постановила створити Раду оборони України, затвердила склад посадових осіб, які до неї входять, а також Положення про Раду оборони України.

Після підтвердження підтримки українців незалежності держави під час всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року, 6 грудня 1991 року Верховна Рада України приймає основні для військового будівництва закони – «Про оборону України» і «Про Збройні Сили України». Того ж дня було затверджено текст Військової присяги, яку в залі Верховної Ради першим склав Міністр оборони України генерал-полковник К.П. Морозов.

Зараз Збройні сили України займають належне їм місце не лише у державній структурі, але й українському суспільстві. Саме тому один з розділів експозиції Музею «30 років незалежності України: Полтавщина» називається «На захисті майбутнього». Серед експонатів у вітрині – прострелена ворожою кулею Біблія, що врятувала життя українського воїна у боях на Сході України, передана капеланом Євгеном Пономаренком.

21 12 06 zsu