У 2021 р. до колекції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського надійшов набір сувенірних монет «OLSZTYN» («ОЛЬШТИН»). Набір передав Ольшницький М.П. (1961 р. н.), уродженець Полтавщини, працівник музею (станом на квітень 2021 р.).

Михайло Павлович Ольшницький придбав речі під час перебування в м. Ольштин (Польща) у 2019 р. Наш земляк отримав у цьому місці не тільки роботу, а й можливість ознайомитися з життям іншого народу, його культурою. Про те, що перебування заробітчанина не завершилося колом його професійних обов'язків говорить факт придбання ним сувенірів на місцевому ярмарку під час святкування Дня міста.

Набір складається із семи монет, що запаковані у прозору упаковку з круглими отворами і розміщені в середині рекламного буклету.

Сувенірні монети виготовлені з білого металу (згідно напису на упаковці – це посріблена латунь). Лицевий бік кожної монети прикрашає одна літера, яка декорована певним тематичним рельєфним малюнком. На зворотньому боці розташоване коло, радіально поділене на чотири частини. В кожній частині знаходяться наступні зображення: вензель (перевиті літери «А» і «R»), монограма (літери «m» і «w») та знак у вигляді стріли з роздвоєним краєм і перехресною рискою. По краю предмету розташований по колу напис: «MENNIKA POLSKA S. A.».

Цікавинкою набору є те, що: по-перше – літери на монетах, складених поряд, утворюють разом напис «OLSZTYN» («ОЛЬШТИН»), по-друге дизайн кожного предмету – це окрема презентація найбільш привабливого напрямку розвитку туристичної галузі старовинного польського міста.

Не менш гарним є і оформлення упаковки виробів – зразковий приклад маркетингової роботи місцевого підрозділу управління з розвитку туризму і культури. Буклет розпочинається віршованими рядками з поеми Клеменса Олексика «Місячна соната», які одразу налаштовують користувача на романтичне, позитивне, емоційне сприйняття подальшого рекламного матеріалу. Далі надається інформація про найцікавіші туристичні об’єкти міста, його історію, сучасні культурно-масові заходи, існуючі умови для тих гостей, що займаються різними видами активного відпочинку. На окремій частині буклету розташоване зображення сертифікату, що засвідчує місце виготовлення монет, автора їх дизайну, матеріал.

Всі написи на буклеті надруковані польською мовою. Переклад на рідну мову здійснила, на наше прохання, уродженка Полтави – Влада Власенко, яка зараз навчається у Польщі. Ми щиро вдячні їй за допомогу, бажаємо здоров’я, успіхів у навчанні і запрошуємо відвідати музей після реставрації, або ж влітку завітати на персональну екскурсію до нашого дворику.

Ми також висловлюємо подяку Михайлу Павловичу Ольшницькому, який за власні кошти, зароблені нелегкою працею, придбав для українців маленьку частинку Ольштина і збагатив колекцію вітчизняного музею.

Спасибі Михайло Павлович!

Підготувала: старший науковий співробітник науково-дослідного відділу культурно-освітньої роботи – Устименко О.В.

22 02 09 trofei