Василь Гарбуз (1882-1972) – відомий різьбяр, козацького роду, який вчився у Федота та Прокопа Юхименків з Великих Будищ, учасник виставок в С. Петербурзі (1913), Києві (1936), Парижі (1937, золота медаль), Полтаві (1961).

З 1912 р. жив у Полтаві, працював в артілі «Спорт і культура» і викладав у профтехшколі. Виготовляв іконостаси, традиційні побутові предмети, меблі. Продовжував давні традиції полтавської тригранно-виїмчастої, рельєфної й круглої різьби.

Фахово працював не лише над церковним різьбленням (сницарські роботи – іконостаси, кіоти, аналої, хрести, зображення янголів), а над світським (станкові композиції, мала пластика, сувеніри), виготовляв і оздоблював набори меблів, предмети хатнього й господарського вжитку, статуетки. Володів техніками на площині, користувався рельєфною і круглою пластикою у вигляді зоо - та антропоморфних додатків до речей щоденного використання.

Шафа-буфет за проектом Володимира Черченка, виготовлена спільно з Павлом Комашком (бронзова медаль на Всеросійській кустарній виставці 1913 р.) сьогодні експонується у ПХМ.

Унікальні різці В. Гарбуза успадкували найкращі продовжувачі справи – Валентин Нагнибіда, Василь Кваша, Олександр Олешко та Віктор Фурман.

22 02 11 garbuz