Із проголошенням Української Народної Республіки в листопаді 1917 року постало питання вибору Гербу, як одного з трьох державних символів, що презентують суверенність країни. Центральна Рада створила спеціальну підготовчу комісію, що об’єднала істориків, юристів, гербознавців і художників. Її очолив Михайло Грушевський. Він вважав, що гербом України має стати золотий плуг на синьому тлі як «символ творчої мирної праці», навколо – історичні герби українських земель. Комісія розглянула кілька проектів, але обрала тризуб Володимира Великого.
Від 6 січня 1918 року тризуб із хрестом над середнім «зубом» у 8-кутній рамці розмістили на перших грошах Української Народної Республіки. Автором банкноти був художник-графік Георгій Нарбут.
Після проголошення 22 січня самостійності України, вирішення проблеми з офіційним затвердженням державної символіки прискорилося. Нарешті, 12 (25) лютого, Мала Рада на засіданні у Коростені, куди вона переїхала перед наступом російських більшовиків, розглянула це питання. Михайло Грушевський запропонував затвердити гербом геральдичний знак київських князів з династії Рюриковичів:
«Українська Народня Республіка, ставши наново державою самостійною, мусила вибрати собі і державний герб. А що вона була вже давніше державою і тільки відновила тепер своє державне буття, якого позбавило було її московське насильство, то найбільш натуральна річ для неї звернутися до тих державних знаків, які вживалися нею за старих часів. Найстарший такий знак уживався на київських грошах часів Володимира Великого, його і бере собі за герб наша відновлена Українська держава» («На порозі Нової України: гадки і мрії», 1918 р.).
Згодом, Тризуб був Малим гербом України і за гетьмана Скоропадського, і за Директорії, і після об’єднання Наддніпрянщини та Галичини в єдину державу…

23 02 08 gerb