В районі сучасного центрального ринку збереглося багато давніх будинків із цікавою історією. Один із них розташований по вулиці Шевченка, 44. До 1908 р. вулиця називалася Ново-Полтавська. У першій половині ХІХ століття тут утворився Новоселівський базар (Новий базар) і центр торгівлі із Петровської площі перемістився сюди. Вся ця територія: вулиці Ново-Полтавська (Шевченка), Всіхсвятська (Героїв-Чорнобильців), до вулиці Катерининської (Раїси Кириченко) і Новоселівська площа були розбиті на торгові ряди, що мали своїх господарів. Багато хто з купців намагався купити або побудувати тут будинки.
Досліджуваний нами об՚єкт побудований у кінці ХІХ ст., архітектор невідомий. Двоповерховий будинок у цегляному стилі з використанням неокласичних способів декору, виконаних з цегли.
Згідно інформації Адрес-календаря, будинок належав купцю Іоселю (Іохелю) Гілевичу Вілкомірському. На 1895-1896 роки купець Іохель Вілкомірський торгував золотими, срібними, діамантовими прикрасами і речами церковного призначення, мав магазин по вул. Олександрівській (нині Соборності), у будинку Варшавського. Йому також належало виробництво і магазин з продажу фарби по вул. Іванівській (нині Гоголя), у будинку купця Пащенкова-Тряпкіна. Займався і торгівлею шпалерами в магазині по тій же вул. Іванівській, тримав палітурну майстерню у власному будинку по Карповському провулку (Піонерському, нині Романа Шухевича). На 1897 рік Вілкомірський Іосель Гілев(ич), купець уже вказаний у списку домовласників по вул. Ново-Полтавській. У цьому будинку на 1903 рік винаймали квартири штабс-капітани 36-го піхотного полку Міхаїл Йосипович Міклашевський, Георгій Вячеславович Гордисскій, Петро Адольфович Ріхтер та Павло Аріанович Кошуров.
Під час Другої світової війни будинок був частково зруйнований. У процесі відбудови дещо змінено його первісний вигляд. У 1947-2002 р. тут розміщувалось підприємство Полтавалегмаш (з 1996 р. – ВАТ Легмаш). З 2002 р., після визнання підприємства банкрутом, частина обладнання демонтована, з 2008 р. всі приміщення перепрофільовані під торгівельні.
Будинок володіє якісною, характерною для межі ХІХ-ХХ століть архітектурою, знаходиться в історичному ареалі міста. Розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 16.07.2021 р. № 529 занесений до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

23 02 23 budynok