27 березня 2014 року на 68-й сесії Генеральної Асамблеї ООН була ухвалена Резолюція про територіальну цілісність України № 68/262. Це засідання Генасамблеї ООН було скликане спеціально для розгляду питання збройної окупації Росією території України, а саме Кримського півострова.

Авторами цієї постанови виступили Німеччина, Канада, Коста-Ріка, Литва, Польща та Україна. Згодом до співавторства долучилася ще велика кількість країн, серед яких Австралія, Австрія, Бельгія, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Франція, Грузія, Швеція, Туреччина, Велика Британія, США, Ісландія, Італія, Японія, Норвегія та інші.
У документі немає ані слова про засудження дій рф. Анексія нею Криму не згадана взагалі. У тексті відсутня навіть чітка фраза про те, що Крим є невід'ємною частиною України. Проте відразу кілька пунктів резолюції підтверджують визнання територіальної цілісності України «у міжнародно визнаних кордонах» та заявляють про невизнання кримського «референдуму».
Взагалі, резолютивна частина документу займає лише одну сторінку і складається з шести пунктів, де Генеральна Асамблея:
1. підтверджує свою прихильність до суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в межах її визнаних на міжнародному рівні кордонів,
2. закликає всі держави відмовитися і утримуватися від дій, спрямованих на часткове або повне порушення національної єдності і територіальної цілісності України, в тому числі будь-яких спроб змінити кордони України за допомогою погроз силою, або інших, незаконних способів,
3. наполегливо закликає всі сторони негайно приступити до мирного врегулювання ситуації щодо України шляхом прямого політичного діалогу, виявляти стриманість, не вдаватися до односторонніх дій і войовничої риторики, які можуть підсилити напруженість, і повноцінно брати участь у міжнародних посередницьких зусиллях.
4. вітає зусилля Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі та інших міжнародних і регіональних організацій щодо надання Україні допомоги в захисті прав всіх громадян України, зокрема прав осіб із числа меншин;
5. підкреслює, що референдум, проведений в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014, не маючи законної сили, не може бути основою для будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим або міста Севастополя;
6. закликає всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати будь-які зміна статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на основі вищезгаданого референдуму і утримуватися від будь-яких дій або кроків, які можна було б розуміти як визнання будь-якого таким чином зміненого статусу.
Під час відкритого голосування 100 країн-членів ООН висловилися «за», 11 – «проти», а 58 країн «утримались». Згадаємо, що подібну резолюцію щодо цілісності Грузії після агресії з боку рф у 2008 підтримали 48 із 193 країн, 19 країн, включно з рф, проголосували "проти", а 78 на чолі з Китаєм – утрималися.
Наступного дня директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс звинуватив рф у тиску та залякуванні країн-членів ООН, а радіостанція «Deutsche Welle» повідомила, з посиланням на дипломатів, що Москва навіть погрожувала Молдові, Киргизстану, Таджикистану та низці інших країн штрафними санкціями у випадку їхньої підтримки резолюції Генеральної Асамблеї ООН.
Звичайно, резолюція Генеральної Асамблеї ООН носить суто консультативний та рекомендаційний характер, і за недотримання цього документу держави не несуть жодної юридичної відповідальності. Проте це жодним чином не зменшує значення цього документу. Резолюція № 68/262 стала першою, що засвідчила чітку та тверду позицію світової спільноти щодо незаконної спроби анексії рф Криму і порушення територіальної цілісності України. Згодом буде прийнято ще декілька документів.
З рештою 12 жовтня 2022 року, в рамках поновленої 11-ї Надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН щодо агресії рф проти України вже 143 держави проголосували “за” резолюцію «Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН”, чим недвозначно заявили, що жодне територіальне привласнення в результаті погрози силою або застосування сили не може бути визнане законним.
Таким чином, Генеральна Асамблея ООН підтвердила свою відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на її територіальні води.

24 03 27 oon