Нещодавно у полтавському видавництві «Дивосвіт» вийшла друком книга «Аграрний просвітник О. О. Іллічевський (1865–1941)», що присвячена 155-річчю заснування Полтавського сільськогосподарського товариства та 155-річчю від дня народження його багаторічного секретаря Олімпія Олександровича Іллічевського. На широкій джерельній основі автори книги – доцент кафедри захисту рослин Полтавської державної аграрної академії Віктор Самородов і старший науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олена Халимон, відтворили життя та творчий доробок професійної діяльності цього знаного діяча агрономії та освіти другої половини ХІХ – середини ХХ сторіччя. О. О. Іллічевський був літописцем історії Товариства та Полтавської сільськогосподарської дослідної станції, завідував кафедрою у сучасній Полтавській державній аграрній академії. Крім цього викладав у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка та Полтавському аграрно-економічному коледжі ПДАА. Також О.О.Іллічевський і його син Сергій працювали у свій час в Полтавському краєзнавчому музеї.

Автори вперше упорядкували публікації вченого (88 позицій), опублікували архівні джерела, пов’язані з його діяльністю. У книзі викладені вибрані публікації О.О.Іллічевського, вперше наведені фотографії членів його родини: сина Сергія – відомого українського ботаніка та доньки Валентини – аграрія за освітою, фітопатолога за покликанням.

Це вже 12-та книга з історико-бібліографічної серії «Постаті аграрної та біологічної науки Полтавщини: факти, документи, бібліографія». Вона прислужиться усім шанувальникам аграрної історії Полтавщини, краєзнавцям та освітянам. Ознайомитися із цим виданням можна на сайті Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського (у розділі Видання за участю науковців музею) та в бібліотеках міста.

ilicevskiy book