28 серпня 2020 року у залі № 11 (3-й поверх) відділу етнографії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського розпочинає роботу персональна виставка «Ляльковий вернісаж», що представляє авторські та колекційні твори лялькарки Вікторії Балясної.

Авторська лялька, як витвір мистецтва, розвивається по всьому світі, привертає до себе увагу і в Україні.

У залі експонуються авторські та колекційні ляльки (європейських та американських авторів) самобутньої майстрині з містечка Чутове, яка вже давно стала окремим явищем художньої культури України. Представлені твори приносять естетичне задоволення від споглядання, можуть бути частиною інтер’єру чи вишуканим подарунком. Авторські ляльки відображають внутрішній світ майстрині, їм притаманний тонкий гумор, філігранна техніка. Вікторія Балясна (1969 р. н.) за фахом учитель англійської та німецької мови, працює директоркою професійно-технічного училища № 55 (з 2004 р.). Мистецтву виготовлення художньої ляльки навчалася при галереї «Парсуна» у відомих майстринь − Ірини Єлисеєвої, Ірини Горюнової, брала уроки у Насті Крави, Ольги Єгупець, у творчого дуету «Аня Маня» − Анни Григорьєвої і Марії Колегової.

Художник ляльок – це скульптор, перукар, стиліст, візажист, декоратор і модельєр в одній особі. Під час роботи над персонажами майстриня відпочиває, отримує задоволення від цього заняття, знімає напругу. У процесі глибшого пізнання цього творчого явища розкривається можливість поєднати і тривимірний об’єкт, і повністю розробити дизайн, настрій самої ляльки, − застосування різних аспектів і підходів у такій творчості захоплює. А тонкий гумор у «сплаві» з прекрасною технікою виконання ставить цей невеличкий шедевр у ряд унікальних.

Лялька в руках справжньої майстрині перетворюється на могутній засіб самовдосконалення, глибшого пізнання власної сутності. Заряджені позитивною енергетикою творчого потоку, ці майстерно виконані персонажі виховують смак і дорослого, і маленького глядача.

Вікторія Балясна неодноразово брала участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах та фестивалях, виставкових проектах, про це свідчать представлені дипломи та сертифікати. Вона постійно презентує свої роботи на етнографічних святах «Маріїна долина» (с. Черняківка, Чутівський р-н.) та «Решетилівська весна» (м. Решетилівка). У 2017 році стала переможницею обласного конкурсу у номінації «Успішна жінка Полтавщини – діяч культури та мистецтва».

Твори Вікторії Євгеніївни Балясної зацікавлюють, користуються попитом і зберігаються у приватних колекціях України та за кордоном.

20 08 28 lalki01

20 08 28 lalki01

20 08 28 lalki01

20 08 28 lalki01

20 08 28 lalki01