Якби доля склалася інакше, сьогодні обов’язково делегація музейників ПКМ ВК поїхала б до Котельви, щоб поздоровити давнього друга музею Олександра Григоровича Коросташова з ювілеєм – 80-річчям. Нажаль, 3 квітня минулого року відомий аграрій, Герой України проклав останні сліди по життєвій дорозі.
Він народився 22 січня 1942 року у с. Камінному тепер Полтавського району. З малечку працював на землі спочатку причіплювачем у колгоспі «Маяк», потім – комбайнером, трактористом, бригадиром. У 1978 р. обраний головою колгоспу імені XV з’їзду ВКП(б), який під його керівництвом став передовим не лише в Котелевському районі, а й області.
У 1989 р. Олександру Григоровичу присвоєно звання заслуженого працівника сільського господарства УРСР. У 1992 р. господарство перетворено в сільгосппідприємство, а у 2000 р. — сільськогосподарський виробничий кооператив «Батьківщина», головою правління якого обрали Олександра Коросташова.
Указом Президента України Леоніда Кучми № 47/2002 від 19 січня 2002 року за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку сільського господарства, впровадження сучасних форм господарювання О. Г. Коросташову присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави.
Далі до біографії Олександра Григоровича додалася робота на посаді голови постійної комісії з питань аграрної політики та земельних відносин Полтавської обласної ради (1998-2002, 2002-2006), голови постійної комісії з питань АПК, земельних реформ, природокористування та екології Котелевської районної ради; голови ради об'єднання сільськогосподарських товаровиробників Котелевського району.
О.Г. Коросташов розумів необхідність зберегти пам'ять про людей, які віддали своє життя роботі в сільському господарстві, та про минуле рідного краю. Кілька років тому він підтримав пам’ятко-охоронців у підготовці «Зводу пам’яток історії та культури України. Полтавська область: Котелевський район», навіть особисто возив їх по полях «Батьківщини» для обстеження курганів.
Сьогодні ми знову згадаємо нашого старшого товариша і порадника. З днем народження, Олександре Григоровичу! Світла Вам пам'ять, дорогий друже!

22 01 22 korostashov