31 січня у світі відзначають Міжнародний день ювеліра. Ювелірне мистецтво – одне з найбільш давніх ремесел в історії людства. Протягом століть ювелірні прикраси свідчили про знатне походження і заможність власників. Матеріалом для виготовлення ювелірних виробів тривалий час слугували дорогоцінні метали – золото, срібло і платина, а також коштовне (ювелірне) каміння.

Золото, ймовірно, було першим дорогоцінним металом, відомим людству, оскільки зустрічається у природі практично в чистому вигляді і для його видобутку не потрібні розвинуті технології. Особливо цінується золото за свою хімічну стійкість. Воно практично не окислюється і не змінює свій прекрасний блиск навіть після тривалого перебування у землі. Проте, чисте золото – дуже пластичний метал. Якщо провести нігтем по чистому золоту, на ньому залишиться слід. Тому золото, яке використовується для виготовлення ювелірних виробів, зазвичай містить лігатуру – домішки міді, срібла, нікелю та інших металів, які додають йому міцності.

На відміну від золота, срібло рідко зустрічається у чистому вигляді та достатньо легко окислюється. З метою запобігання окисленню, срібло покривають позолотою. Чисте срібло – красивий білий метал, що легко полірується. За чудовий світлий блиск стародавні ассирійці називали його металом Місяця і вважали священним.

Платина – це один із найінертніших металів, що практично не розчиняється у кислотах і лугах. Широко застосовується у ювелірній справі. Зокрема, використовується для виготовлення оправи діамантів, яким золота оправа може надавати жовтуватий відтінок. Разом із чистою платиною, ювеліри використовують її сплави з іншими металами.

Крім золота, срібла і платини дорогоцінними вважаються деякі метали платинової групи, що застосовуються ювелірами нашого часу: паладій, який у поєднанні із золотом утворює безбарвний сплав, відомий під назвою «біле золото»; родій – легкий метал, який за кольором і блиском нагадує алюміній і використовується як гальванопокриття для ювелірних виробів.

Нині ювелірне мистецтво поєднує сучасні технології та досвід тисячоліть. Спеціальність ювеліра передбачає ретельну обробку металів і каменів, промальовування ескізів, моделювання. Ювелір сьогодні – це художник і математик в одній особі, який повинен мати широкий спектр знань і навичок. Професія ювеліра вимагає терпіння та багаторічної практики.

У цей день ми приєднуємося до привітань на адресу всіх майстрів цього унікального мистецтва, бажаємо творчих успіхів і нових шедеврів!

Підготував – Прохватіло Роман Вікторович, завідувач сектору пересувних і стаціонарних виставок науково-дослідного експозиційного відділу виставкової роботи Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

23 01 31 yuvelr