День науки – професійне свято працівників науки України. Традиційно щороку Кабінет Міністрів України нагороджує Премією науковців за розроблення і впровадження інноваційних технологій.
Наукові дослідження у сфері біології, біоінженерії, екології, генетики, селекції, клітинної медицини не можуть відбуватися без сучасних приладів, зокрема без потужних електронних мікроскопів. Уже близько століття вони допомагають людству у вирішенні проблем найрізноманітніших галузей. Тож винайдення світлового мікроскопу мало революційний характер для світової наукової спільноти. Збільшувальні лінзи, на основі яких власне і працює світловий мікроскоп, археологи знаходили ще при розкопках давнього Вавилону. Але перші справжні прилади з’явилися в Середньовіччі. Серед кандидатів, яких можна назвати авторами винаходу такі відомі вчені як Галілео Галілей, Християн Гюйгенс, Роберт Гук, Антоні ван Левенгук. Варто ще згадати італійського лікаря Г. Фракосторо, який у 1538 р. першим запропонував поєднати кілька лінз для отримання хорошого збільшувального ефекту, що стало предтечею винайдення мікроскопа. Голландські виробники окулярів Ганс Янсен і його син Захарій Янсен, за свідченнями їх сучасників, таки поєднали кілька лінз і створили збираний оптичний мікроскоп.
На фото представлений мікроскоп німецької компанії «Carl Zeiss», датований кінцем ХІХ – початком ХХ ст., що нині зберігається у фондах Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Він складається з підставки, тубусотримача з окуляром, револьверної головки з декількома об’єктивами, предметного столика та дзеркала. Прилад, окрім своїх прямих функцій відзначається ергономічними властивостями, має естетичний вигляд та ілюструє етапи становлення необхідної для розвитку науки технології.

23 05 20 scaince day
Підготувала Людмила Чеботарьова – завідувачка сектору науково-дослідного відділу фондів.