Продовжуючи рубрику про об’єкти архітектурної спадщини м. Полтави, надаємо інформацію про будинок, що розташований в історичній частині міста Полтави, по вулиці Шевченка, 29 (до 1908 р. вул. Ново-Полтавська). Будинок побудований у другій половині ХІХ ст., в стилі провінціального ампіру, архітектор невідомий. Г- подібний у плані. Двоповерховий, на підвалі другий ярус, збудований із цегли, оштукатурений. Композиція фасадів – осьова. Пластичне рішення стримане. Фасад розділяється по вертикалі фільончастими пілястрами на рівні 2-го поверху. Карниз простого профілю завершує фасад. Дуже добре видно, що будинок складається із двох частин, які відрізняються за архітектурним стилем. Перша (збудована у другій половині ХIХ ст.) оформлена в стилі неоренесанс. Звертає на себе увагу центральний фронтон напівциркулярної форми. Така ж форма і у сандриків над вікнами. Існують ще два бокових фронтона, виконані у вигляді будиночка. Друга частина старіша – періоду пізнього класицизму, з ліпними сандриками і пілястрами.
Будинок належав купцю Волковицькому. Рід Волковицьких активної участі в суспільному житті міста не приймав. Наприклад,  в Адрес-календарі за 1874 рік згадується гласний Полтавської міської думи Петро Федорович Волковицький. З невідомих причин Волковицькі стали розпродавати свою нерухомість. Будинок по вул. Олександрівській (нині Соборності) придбав у них мировий суддя Віктор Павлович Трегубов, майбутній міський голова. Потім вони продали приміщення по вул. Ново-Полтавській (нині Шевченка, 29) купцю Р. Ю. Кацу. І ще одне на вулиці Протопопівській (нині Котляревського) не збереглося, в якому були мебльовані кімнати «Централь».
Будинок примикає до червоної лінії вулиці Шевченка, володіє якісною, характерною для межі ХІХ-ХХ століть архітектурою, є цінним архітектурним зразком, знаходиться в історичному ареалі.
Занесений до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини Полтавської області як об’єкт архітектури місцевого значення за назвою: «Торговий будинок із житлом на другому поверсі».

23 05 24 budynok