Християни західного обряду відзначають Різдво Христове 25 грудня. З цим святом пов’язано багато традицій та обрядів, у тому числі обмін щирими привітаннями.
Прототип вітальної поштової картки з’явився в Європі у середні віки. У той час побутувала практика поздоровляти близьких людей за допомогою так званих «greeting cards» (вітальні картки). Ще одним прообразом листівки можна вважати і середньовічну гравіровану іконку. Різдвяний сюжет купленої до свята мініатюрної ікони сприймався як нагадування про Велику подію у Святому Сімействі.
Першу різдвяну картку створив художник Добсон у 1794 р. Він зобразив щасливу родину навколо ялинки і надіслав своєму приятелю. Наступного року на світ з’явилася серія різдвяних листівок, виконаних за малюнками англійського митця.
У 1840 р. один англійський джентльмен, не встигаючи привітати з Різдвом усіх родичів та приятелів, замовив знайомому художнику Д. Келкоту Хослі 1000 вітальних карток з простими малюнками. Так була віддрукована і розфарбована вручну вітальна листівка. Невикористані поштівки чоловік продав усім бажаючим по шилінгу. Цією винахідливою людиною був перший директор музею Вікторії і Альберта в Лондоні — Генрі Коул.
У кінці ХІХ — на початку ХХ ст. поштова листівка пережила справжній «золотий вік». Поштова картка — зручний і відносно недорогий засіб для підтримання зв’язку на відстані, компактний носій різноманітних побажань і привітань. Вона слугувала містком між людьми, що довгі роки нагадував про радісні моменти та приємні зустрічі.

22 12 25 lystivka01

22 12 25 lystivka01

22 12 25 lystivka01