«Яка Явдоха – таке й літо» – говорили наші предки. І дійсно, 14 березня за новим стилем співпадає із першим днем весни за юліанським календарем, коли православні християни відзначають День преподобної мучениці Євдокії.
Початок аграрних робіт в Україні здавна співвідносили з настанням нового року. Його святкували 1 або 21 березня, на весняне рівнодення, а самі роки рахували літами починаючи з весен. Така традиція відобразилася в українських словах-синонімах «однолітки» та «ровесники».
Тож не дивно, що до погоди на Явдохи-плющихи придивлялися особливо ретельно, адже вона віщувала майбутній урожай та погоду на літо, а силу та напрям вітру аж до Покрови.
Першого весняного дня, як вірили колись, мали повертатися з вирію ластівки. До цієї пташки ставилися з особливою пошаною. Її вважали символом родинного затишку й любові, материнської ніжності. За народним повір’ям ластівка є «Божою пташкою», бо вона крала гвіздки, якими мали розіп’ясти Ісуса Христа.
Тож дітей застерігали від знущання над цими пернатими. Тих, хто розорював ластів’яні гнізда, настигала кара Всевишнього – їхні обличчя вкривалося ластовинням.

23 03 14 yavdoha01