Парашутна справа, яка народжувалася в нелегкій боротьбі…, стала невід’ємним і важливим аспектом прогресу авіації в цілому.
Г. Котельников

Гліб Євгенович Котельников – творець першого у світі авіаційного парашута-ранця народився 30 січня 1872 року у Петербурзі, але генеалогічні корені його – полтавські. Тут працював дід Гліба, народився його батько. Та і сам майбутній винахідник переїхав до Полтави у 1889 році, де навчався у 1-й чоловічій гімназії і де через три роки екстерном закінчив Петровський Полтавський кадетський корпус і розпочав військову службу в піхотному полку.
Одруження з Юлією Волковою, донькою відомого полтавського художника, сприяло знайомству і спілкуванню Котельникова з багатьма видатними митцями – М. О. Ярошенком, І. Г. Мясоєдовим, Л. В. Позеном і позитивно вплинуло на становлення його як творчої особистості.
Разом із цим Гліб Євгенович постійно працював над винаходами й конструкторськими розробками. У 1911 році він створив перший у світі авіаційний ранцевий парашут РК – 1  (російський Котельникова, модель 1) та успішно його випробував.
У роки радянської влади Г. Котельников значно вдосконалив конструкцію свого парашута і створив ряд нових моделей парашутів різних типів: вантажних, гальмівних, спортивних, індивідуального користування, колективного рятування.
Останнім винаходом творчого генія Котельникова стало пристосування для автоматичного відкриття парашута.
Помер винахідник 22 листопада 1944 року. Його могила на Новодівочому цвинтарі  сьогодні є місцем паломництва парашутистів. І не дивно. У той же час, винахід Котельникова врятував за сто років десятки й десятки тисяч життів.
Полтавці теж не забули про свого славетного земляка. На фасаді будинку колишнього Акцизного управління (вул. Соборності, 24), в якому працював Котельников Гліб Євгенович, встановлена меморіальна дошка та барельєф.

22 01 30 kotelnikov